De guidar till branschens dolda jobb

– Det finns en sådan ”mismatch” på arbetsmarknaden. Kandidater behöver lära sig hur man framhäver sig själv och matchar sig mot rätt jobb, och hur man visar det för en rekryterare.
Det säger Anna Rennermalm, doktor i klinisk bakteriologi som jobbat med rekrytering inom life science i över 20 år. Tillsammans med karriärcoachen Tina Persson har hon utformat onlinekursen Job Hunting in Swedish Life Science. Kursen är en del av satsningen på kompetensutveckling och fortbildning från branschtidningsförlaget Nordiske Medier, där Life Science Sweden ingår, i samarbete med onlinekursföretaget Coursio.
Vad hoppas du att deltagarna ska ta med sig från kursen?
– Att de förstår varje del i rekryteringsprocessen, vilka kriterier som arbetsgivare väljer när de ska kalla till intervju, så att man kan matcha sig själv mot rätt jobb och visa det för andra så att man faktiskt får jobbet i slutändan.
Inte minst hoppas Anna Rennermalm att kursdeltagarna tar med sig självkännedom.
– Först måste man veta vad man faktiskt kan bidra med, vad som får en att växa och vad man trivs med. Så att du får chansen på jobbet som passar just dig.
Under kursens gång lär sig deltagarna allt de behöver veta innan de söker ett jobb inom life science.
Vissa delar är mer generella och gäller även för jobbsökande inom andra branscher, som vikten av referenser, tester, tips inför intervjun och hur man kan använda AI som ett verktyg.
Andra delar är mer specifika för just life science-sektorn, som information om branschen, nätverken och inte minst – hur man hittar de dolda jobbmöjligheterna.
– De är de vanligaste jobben inom life science. De dolda, de som aldrig annonseras, säger Anna Rennermalm.
Annas tre tips för jobbsök i branschen
• Förstå dig själv. Det vill säga, ta först reda på vad du är för slags person och vad du trivs med. Är du stresskänslig? Då ska du kanske inte söka ett jobb som kräver att du ska ha ”många bollar i luften”.
• Förstå jobbet. Inom life science finns det många jobb som kräver att du har kunskap och erfarenhet inom ett visst fält, vilket inte behöver vara lika viktigt i andra branscher. Anpassa ansökan så att du tydligt visar varför du är intressant och relevant för rollen.
• Ge inte upp! Om det inte lyckas: Ta reda på varför och gör på ett annat sätt nästa gång utifrån det du har lärt dig.
Här läser du mer om och ser en trailer för den nya kursen:
Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.