Rise och Scantox slopar djurförsök i Stockholm
Rise har beslutat att lägga ner hela sin in vivo-verksamhet i Södertälje, där toxikologiska studier och andra typer av prekliniska studier utförts på djur. Samtidigt väljer det danska företaget Scantox att flytta sina tjänster inom djurförsök från Solna till Lund. Beskeden kom tätt inpå varandra och ritar om kartan för tillgången till de prekliniska tjänsterna.
På Rise genomförs en ”omgruppering”, där life science bryts ut i en egen division, för att kraftsamla portföljen. Med det kom också en översyn där forskningsinstitutet kom fram till att djurstudierna inte var lönsamma.
Runt 15 personer har varslats om uppsägning i och med avvecklingen, där fackliga förhandlingar nu pågår. Det berättar Timo van’t Hoff, tillförordnad divisionschef på Rise life science-enhet, i en intervju med Life Science Sweden
Det är inga lätta beslut, det är jättetufft. Timo van't Hoff
– Inom toxikologi, framför allt kopplat till djur, har det varit en väldigt svag efterfrågan inom svensk industri. Det är höga kostnader och svag efterfrågan, då går inte verksamheten ihop, säger han.
Trots att det har varit en prisbelönt verksamhet som skyltat med sin höga standard, såg institutet nu inget annat alternativ än att lägga ned. Avvecklingen sker enligt Rise ”under kontrollerade former” första halvåret 2025 och alla pågående studier ska slutföras.
– Det är inga lätta beslut, det är jättetufft. Vi har satt ihop en väldigt fin verksamhet och har varit väldigt stolta över den. Men i slutändan ska kalkylen ändå gå ihop.
Rise in vivo-verksamhet har främst bestått av toxikologiska studier på möss, och riktat sig mot mindre bolag inom biotech och life science. Van’t Hoff säger att det har varit märkbart att många svenska bolag inom sektorn har haft svårt att hitta kapital. De flesta stora uppdrag som inkommit till forskningsinstitutet har i stället varit från bolag utanför Sverige.
I slutändan hade det statliga forskningsinstitutet inte längre råd att konkurrera med fungerande kommersiella alternativ på marknaden, enligt Timo van’t Hoff.
Men samtidigt som Rise meddelade nedläggningen, kom också ett besked om omorganisation hos en av de stora privata aktörerna inom toxikologi.
Det danska bolaget Scantox är en etablerad aktör som utför prekliniska forskningstjänster på uppdrag av andra företag i life science-sektorn. Scantox har labb på flera platser i Europa och har bedrivit in vivo-verksamhet på två av sina tre anläggningar i Sverige; i Solna och Lund. Nyligen valde bolaget att slå samman de två enheterna. Tjänsterna försvinner från Solna och centreras i stället i Lund, där djurförsöken fortsätter.
Av de elva personer som varit anställda vid Scantox i Solna får tre stanna, resterande tvingas lämna. I Lund kommer man ”potentiellt” att anställda fler beroende på efterfrågan. Bolagets vd, Jeanet Løgsted, uppger att det inte var kostnadsaspekten som avgjorde beslutet.
– För oss handlade det mer om att expertisen vi hade i Solna inte var efterfrågad av kunder, och det blev mer rimligt att samla all kompetens vid en anläggning, säger hon till Life Science Sweden.
Hon understryker att bolaget har ett fortsatt intresse att verka och behålla kompetens i Sverige, trots nedskärningen i Solna. I Göteborg bedriver Scantox också ett centrum för analys, som inte påverkas av omorganisationen.
Men att möjligheten till toxikologiska studier krymper i huvudstadsregionen är tråkigt ur ett svenskt life sciene-perspektiv. Det säger Martin Jönsson, vd på Huddingebolaget Alzecure Pharma, som utvecklar läkemedel mot alzheimer och smärta.
– Detta är en väldigt central del av läkemedelsutveckling och viktigt för att komma vidare med sina substanser, säger han.
För svensk biotech är det av stor vikt att säkra kompetens inom toxikologi lokalt, menar Jönsson. Avvecklingarna som nu sker är därför problematiska, säger han.
– Så som jag förstår det kommer det inte finnas något större bolag här i Stockholmsområdet som kan utföra de här bitarna.
Förutom att han ser en vikt i att bevara anläggningarna och kompetensen som byggts upp, ser han också en risk att kostnader för att genomföra toxstudier stiger när konkurrensen försvinner.
– Jag hoppas att någon tar tillfället i akt och startar en motsvarande verksamhet i regionen och tar över personalen på Rise och Scantox om de blir arbetslösa, avslutar han.