23948sdkhjf

Fler typer av fetma är farlig

Det är känt att ett brett midjemått kan knytas till risken för hjärtproblem. Nu visar en ny amerikansk studie att det finns fler kroppsdelar där tjockleken kan ställa till problem.
Fett kan påverka din hälsa, och det är redan idag känt att fettet är mer eller mindre skadligt beroende på var på kroppen det sitter. presenteras rön från den amerikanska Framingham Heart Study, som kopplar ihop förhöjd risk för hjärtproblem med hur tjock nacken är.

Risken mättes i termer av nivåer av skadligt kolesterol eller höga blodsockervärden, och studien har nyligen presenterats vid ett möte med the American Heart Association.

En fet nacke skulle alltså kunna vara en lika stark varningssignal för framtida hjärtkrångel, som ett väl tilltaget midjemått. Mätning av en persons nacke skulle alltså kunna ge lika mycket varningstecken för hjärtkrångel, som mätning av deras midjemått.

Forskarna bakom studien går så långt som att hävda att nackfett är farligare, och att de som har en relativt slank midja men tjock nacke har ännu högre risk, än de med motsatt förhållande. Farligast var det att ha både fet nacke och midja.

En av de teorier som forskarna diskuterar är om nackmåttet kan vara en grov indikator på hur mycket fett som finns på överkroppen, en faktor som tidigare har associerats med hjärtrisker. Om så är fallet skulle det alltså vara mer gynnsamt att motionera än att banta.

Fler än 3 300 män och kvinnor deltog i undersökningar. De var i genomsnitt 51 år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158