23948sdkhjf

Aktietorget öppnar handel med företagsobligationer

Snart sjösätts Räntetorget, en ny handelsplats för företagsobligationer. Konceptet är nytt i Sverige och ska ge små företag en chans att ta in pengar utan att späda ut aktierna.
I dagsläget drivs handel med företagsobligationer enbart av storbanker och lägsta investeringsbelopp är oftast en miljon kronor. Genom att sälja företagsobligationer kan ett bolag ta in kapital för att exempelvis finansiera en ny lokal eller en ny produkt utan att behöva göra en emission och späda ut aktierna. På Aktietorget har man konstaterat att marknaden för företagsoptioner är outnyttjad och behovet av alternativa kapitalanskaffningar för mindre företag är stort.

– Som mindre bolag kan man ta in kapital på två sätt. Antingen emitterar man aktier, eller vänder sig till banken. På banken kan man låna upp till ett par miljoner kronor, men det går sällan att låna runt 20 miljoner kronor, vilket kan krävas vid nysatsningar, säger Aktietorgets vd Peter Gönczi.

Under våren lanserar Aktietorget därför en ny handelsplats, Räntetorget, där privata och institutionella investerare ska kunna handla med företagsobligationer. Tanken är att bolagens lån ska finansieras av många små investerare i stället för av stora institutionella investerare.

– Det här är ett helt nytt segment som inte har funnits i Sverige tidigare. Samtidigt är det en ny möjlighet för småsparare som vill få bra ränta på sina investeringar.

När ett bolag noteras för obligationshandel kommer ett oberoende värderingsföretag att bedöma bolaget efter risk och potential. Värderingen företaget får avgör om bolagets företagsobligation tillhör lågrisk- eller högriskklassen. Ju lägre risk desto lägre ränta och ju högre risk desto högre ränta.

– I och med att handel med företagsobligationer är som ett lån är du garanterad att få pengarna plus ränta tillbaka, såvida företaget inte hamnar i ekonomiskt trångmål. Du kan alltid sälja dina obligationer innan löptiden går ut, så det är generellt sett en säkrare investering än handel med aktier.

Alla funktioner finns på plats och nu väntar Peter Gönczi bara på att företagen ska upptäcka handelsplatsen.

– Strukturellt sett är vi klara. Vi för nu samtal med ett antal bolag som är intresserade att lista sig för handel med företagsobligationer, men ännu har inget bolag noteras på Räntetorget, säger han.

Jonas Ekstrand, ansvarig för affärsskap och finansiering på Sweden Bio, är positiv till idén. Han påpekar dock att det är viktigt att värderingen blir rätt när det kommer till life science-bolag eftersom projekten i branschen ofta är högriskprojekt.

– Det låter som en intressant satsning och det är alltid kul med nytänk. Vi på Sweden Bio ser fram emot att se hur det tas emot i life science-branschen, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063