23948sdkhjf

Låg bolagsskatt ska locka företagen till Sverige

Länderna i Europa slåss om de stora forskningsintensiva företagen och försöker locka dem till sig med förmånliga skatteincitament. Men på EU-nivå är man orolig för att länderna konkurrerar ut varandra.
Bolagsskatten, den skatt som företag betalar på varje krona i vinst, har länge haft en betydande roll för var globala företag placerar sina dotterbolag.

Sverige har historiskt sett haft bland de lägsta bolagsskatterna i Europa, men på senare år har EU- och OECD-ländernas upprepade skattesänkningar resulterat i att Sverige halkat efter. Enligt siffror från Svenskt Näringsliv låg den svenska bolagsskatten på 26,3 procent under 2011, vilket kan jämföras med ett genomsnitt på 22,9 procent i EU och 25,6 procent i OECD-länderna.

– Bolagsskatten, men även andra företagsrelaterade skatter, behöver justeras med tanke på hur det ser ut i andra länder inom EU. Det behövs rejäla reformer för att inte Sverige ska halka efter, säger Tobias Krantz, forskningschef på Svenskt Näringsliv.

Storbritannien har länge setts som en ledande forskningsnation och går i bräschen för den skattepolitiska utvecklingen. Snart gör landet en ny justering i företagsbeskattningen och blir det femte i EU som kraftigt sänker skatten för bolag som tjänar pengar på sina patent. Anledningen är att man sett att allt fler patent från brittiska bolag söktes i Benelux-länderna, en skattekonkurrens som medförde att skatteinkomsterna minskade i Storbritannien. Även här ligger vi efter, enligt Tobias Krantz som påpekar att debatten om beskattning på patentintäkter precis har börjat i Sverige.

– Sverige tappar 40 procent i patentintäkter bara genom att Benelux-länderna och Storbritannien infört gynnsamma skatteincitament för patentbaserade intäk-

ter, säger han.

Förra året betalade bolagen i OECD-länderna i genomsnitt 25,6 procent i bolagsskatt medan bolagen i EU i snitt betalade 22,9 procent. Bolagsskatten för de svenska företagen var 26,3 procent.

Och Storbritanniens aviserade
skattereformer ska redan ha gett positiva resultat.

– När Glaxosmithkline nyligen meddelade att de skulle investera i verksamheten i Storbritannien tog de specifikt upp landets företagsbeskattning som en bidragande faktor till beslutet om investeringen, säger Tobias Krantz.

För att möta utvecklingen i EU-länderna har finansminister Anders Borg lovat att sänka bolagsskatten i Sverige kraftigt. I en intervju med Dagens Industri meddelade han att han inom ett par år siktar på en sänkning på ett par procentenheter under 20, vilket i dag skulle placera Sverige bland topp tio-länder med lägst bolagsskatt. Samtidigt lyfter EU ett varningens finger för att medlemsländerna håller på att konkurera ut varandra. För att förhindra det har frågan om gemensamma regler för beräkning av bolagsskatt lyfts. Frågan diskuteras i skrivande stund i Bryssel under förhandlingarna om en ny forskningspolitik som ska gälla fram till 2020.

Tobias Krantz tycker dock att det är viktigt att skattepolitiska frågor avgörs nationellt.

– Generellt sett är det bra att det finns intern konkurrens mellan EU-länderna eftersom det får oss att hela tiden försöka vara i framkant. Det hjälper oss sedan även i den globala konkurrensen, så ett obligatoriskt gemensamt system tror jag inte på, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142