23948sdkhjf

Många företag är intresserade av de anställda på Astra Zeneca

Astra Zenecas övertaliga personal i Södertälje är attraktiv på arbetsmarknaden men för 800 är framtiden fortfarande oviss.
Den 12-13 september ordnades arbetsmarknadsdagar i Södertälje i Astra Zenecas regi. Över 125 utställare, både svenska och internationella, kom för att knyta kontakter med de tidigare Astra-anställda.

– Jag är otroligt glad över att så många aktörer ville komma hit. Flera bolag har kommit med konkreta erbjudanden på plats och vi har haft mötesrum tillgängliga så att den första anställningsintervjun kan klaras av på stående fot, säger Gunilla Osswald som håller i avvecklingen av Astra Zenecas forskningssite i Södertälje.

Även om över 600 av de tidigare Astra-anställda vet vad de ska göra i framtiden är det långt ifrån alla som har hittat ett jobb inom life science-sektorn i Stockholmsområdet eller ens i Sverige.

– Jag upplever att många nu har landat i att vi ska stänga och inser att de måste tänka nytt för att lösa sin situation. Det betyder att ungefär en tredjedel av dem som har fått jobb går till någon helt annan verksamhet, cirka 100 lämnar Stockholm för jobb på andra ställen både i Sverige och utomlands och lika många tänker starta företag.

För dem som vill starta nya verksamheter har Södertälje kommun tillsammans med Länsstyrelsen tidigare utsett Uppsala Innovation Centre, UIC, till den inkubator som ska finnas till hands och hjälpa de nya bolagen.

– Det första seminariet som hölls här i slutet av augusti drog ungefär 80 personer och efter vad jag har hört så är inkubatorn nu på gång med att stötta den första omgången företag.

I dagsläget har alltså drygt 40 procent av de totalt 1 400 som sedan februari har mist sina arbeten vid Astra Zeneca i Södertälje, ett nytt arbete att gå till. Det betyder att 800 ännu inte fått något nytt jobb. Gunilla Osswald är själv en av dem men hon är ändå optimistisk inför framtiden.

– Trots omständigheterna har stämningen varit god och personalen har varit fantastisk. Jag kan ju inte förutsäga hur det kommer att se ut när vi är klara med avvecklingen men jag tror att det ordnar sig. För egen del vill jag helst fortsätta arbeta inom life science-sektorn, dels för att det är så roligt men också för att det känns som att man gör något som är bra för mänskligheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094