23948sdkhjf

"Blir jag inte ordförande är det dags att göra något annat"

Tomas Salmonson om valet av ny ordförande för CHMP som avgörs i eftermiddag.
Läkemedelsverkets Tomas Salmonson hoppade i april in på posten som tillförordnad ordförande i den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté, CHMP, efter att den tidigare ordföranden Eric Abadie lämnat uppdraget med omedelbar verkan. Mötet som skulle avgöra om Salmonson var en permanent lösning var planerat till juni men försenades av ovanliga omständigheter rörande OS som i år hölls i London, där CHMP har sitt högkvarter.

Men i eftermiddag kommer frågan att avgöras och Tomas Salmonson är försiktigt optimistisk.

- Jag tror jag har en viss chans men jag har samtidigt en bra motkandidat, säger han.



Den andra personen
som kandiderar till posten som ordförande är Storbritanniens representant i den vetenskapliga kommittén, Ian Hudson. Precis som Salmonson arbetar Ian Hudson dagligdags hos sitt nationella läkemedelsverk men har en annorlunda bakgrund.

- Vi har lite skilda bakgrunder som gör att vi av vissa anses passa mer eller mindre för uppdraget. Han har en starkare bakgrund som kliniker och jag är apotekare i botten. Även om vi tar beslut i olika aspekter kan våra bakgrunder ge viss fördel till olika delar, säger Tomas Salmonson.



Först ledde Tomas Lönngren det europeiska läkemedelsverket, EMA, i tio år och nu har du chans på posten som ordförande för det vetenskapliga rådet som tar fram rekommendationer till EMA. Hur kommer det sig att svenkar är så framgångsrika på den här typen av positioner?

- Det är svårt att svara på. Men ibland är det en fördel att komma ifrån ett litet land som inte är så framträdande i politiska spel. Det är inte heller någon nackdel att komma från ett land med stark vetenskaplig bakgrund som har en stark läkemedelsmyndighet som har resurser att satsa på en, säger Tomas Salmonson.

- Tittar man på EMA så sitter det nu en italienare där, tidigare en svensk och dessförinnan en spanjor, så mycket beror också på vilka kandidater som finns tillgängliga för tillfället.



Vad innebär det om du blir vald, både för dig personligen och för Läkemedelsverket?


- Jag är fortfarande anställd av Läkemedelsverket och kandidaturen stöttas av dem. Får jag ordförandeposten så kommer jag inte längre att sitta med som medlem i rådet utan då kommer Sverige att få skicka en ny delegat. För mig personligen innebär det mest att jag kommer att tillbringa mer tid i London än vad jag gör nu.

Vad händer om du inte blir vald?

- Jag är i egenskap som vice ordförande vald till tillförordnad ordförande och det uppdraget har jag till årsskiftet, så så länge sitter jag kvar. Men jag har varit med i rådet i tolv år varav sex år som vice ordförande så väljer de inte mig nu så känner jag nog att min tid varit. Blir jag inte ordförande är det dags att göra någonting annat.



Vad tänker du då?


- Det skulle kunna vara lite vad som men kanske någonting nytt inom Läkemedelsverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062