23948sdkhjf

Biopharma banar väg för nytt analysföretag

| Av Tove Tingvall | Tipsa redaktionen

Grundarna till nystartade CRO-bolaget Solve Research and Consultancy fick sin affärsidé när fler och fler företag visade intresse för deras analysmetod Field-flow fractionation.

Läkemedelsbolaget Novartis tvingades i höstas stoppa delar av sina vaccinleveranser, anledningen var att vissa partier av vaccin Agrippal och Fluad innehöll höga halter av proteinaggregat. Små mängder av aggregerade proteiner är normalt förekommande i vacciner, men i det här fallet var halterna över gränsen för vad som anses som acceptabelt. Av rädsla för biverkningar förbjöd den italienska läkemedelsmyndigheten, IMA, försäljningen av de två vaccinerna vilket resulterade i en dominoeffekt i Spanien, Tyskland, Singapore, Kanada och Schweiz.

Läkemedelsmyndigheterna begärde att Novartis skulle lämna in ytterligare analysdata och en oberoende utvärdering för att bekräfta säkerhet och effekt hos produkterna innan de gick med på att häva försäljningsförbudet i början av november.

- I sådana här fall är det brukligt att företaget får gå tillbaka och granska sin tillverkningsprocess, men när det gäller vaccin behöver man också låta ett oberoende kontrolllabb utvärdera produkten på nytt, säger Mats Welin, medicinsk utvärderare på Läkemedelsverket.

Ett företag vars tre grundare har gjort det till sin affärsidé att köra detaljerade analyser åt andra företag är nybildade Solve research and consultancy. Bolaget är en avknoppning från Lunds universitet och utför separationsanalyser åt framför allt läkemedelsbolag och företag inom livsmedelsindustrin. Idén föddes när de tre grundarna, Matilda Ulmius, Lars Nilsson och Ray Runyon jobbade tillsammans med analysmetoden Field-flow fractionation på Lunds universitet.

- Vi fick förfrågningar av flera olika företag som ville ha hjälp med att analysera sina prover. Det ena ledde till det andra och vi bestämde oss för att bilda ett bolag för att kunna göra analyser åt kunder utanför universitetet, säger Matilda Ulmius, vd på Solve Research.

I bolagets produkt fraktioneras material efter hydrodynamisk storlek, på det sättet får man ut information om vikt, storlek, förgreningar och aggregationstillstånd hos molekylerna i provet. Eftersom analysapparaten är förhållandevis dyr och metodutvecklingen kan vara väldigt krävande vill de flesta mindre bolag inte investera i egen utrustning.

- Field-flow fractionation är en så komplex metod så behöver man vara specialutbildad för att köra apparaten. Därför är det bara stora bolag och akademiska institutioner som har råd att ha metoden uppsatt, säger Matilda Ulmius.

- Vi kör prover på beställning åt olika företag, både stora och små, framför allt inom läkemedel- och livsmedelsindustri. Men vi har också en del längre samarbetsprojekt gående. I och med den ökande användningen av proteinbaserade läkemedel tror jag att efterfrågan på våra tjänster bara kommer att öka med tiden.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Dansk CRO till Sverige

”Det finns inget konsultbolag som Klifo i Sverige”, säger svenska chefen.

Tar fram vägledning för att undvika nitrosaminer

Misstänks vara cancerframkallande – har hittats i olika läkemedel.

CBD - rättsutveckling och förutsättningar för industrin

Reglerna kring CBD-produkter är snåriga och det gäller för industrins aktörer att noga följa utvecklingen för att hålla sig uppdaterade kring gällande rätt, skriver Advokatbyrån Calissendorff Swarting.

Jobb & Karriär
Skyndar på utvecklingen av AI

Kejsarsnitt ger fel flora

Barn som blir förlösta med kejsarsnitt får fler resistenta sjukhusbakterier i normalfloran visar ny studie.

Ny vd på Vibrosense

Nyhetsbrev

Quinoa-innovatör köps av sminkbolag i USA

Arkiv

Alvedon återkallas – häftklammer funnen

Läkemedelsverket återkallar tre tillverkningssatser av stolpiller. Detta efter att en häftklammer hittats i medicinen.

Uppåt för life science – Medtech ökar mest

Efter tio års nedgång ökar antalet internationella patentansökningar inom life science. Medtech står för den största ökningen medan bioteknik går nedåt.

1

Missnöjd med budgeten

Diabetes vanligare hos vissa yrkesgrupper

HPV-vaccin till alla pojkar

Bästa inkubatorn finns i Umeå

Cellavision köper bolag för 268 miljoner

Rapport: Svagare tillväxt för kemiindustrin

Orexos vd om opioidberoendet: “Läkemedelsbolagen har ett stort ansvar”

2

Inför vaccinationsprogram för alla äldre

Staten borde sätta ner foten och ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett äldrehälsovårdsprogram. Förebilden är barnhälsovårdsprogrammet, berättar Anders W Jonsson, centerpartiet.

Ny HR-direktör till Link

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Vd-byte på Siemens Healthineers

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

De får årliga reumatologipriset

Ljusare tider för Oasmia

Lättare att identifiera rätt biomarkör

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Ny vd till Rhovac

Studie: Bakterier använder blekmedel

3

Finns ingen specifik gay-gen

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Emission för Redwood

Positiva data för Cantargia

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

2

Nytt avtal för Alligator

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.204