23948sdkhjf

Skatter i fokus när Borg satsar på företag

Regeringen backar om sänkt tak för FoU-avdrag och inför från och med december ett investeraravdrag som ska stimulera investeringar i småbolag.
Skatteavdrag för arbetsgivaravgifter för personal som arbetar med forskning och utveckling, investeraravdrag och sänkta egenavgifter är några av nyheterna i budgetpropositionen för 2014 som rör företagen. På onsdagsmorgonen presenterade finansminister Anders Borg regeringens förslag till budget för 2014. I stora drag handlar förslaget mycket om skattesänkningar, så även på företagssidan, men också om skatteincitament som ska stötta svenska företag i den globala konkurrensen.

- Det är betydande förslag som görs på företagssidan för framförallt små och medelstora företag, konstaterade Anders Borg under presskonferensen då budgeten presenterades.

En av nyheterna i budgetpropositionen är det skatteavdrag på arbetsgivaravgiften för personer som arbetar med forskning och utveckling inom innovativa företag. Förslaget om sänkt arbetsgivaravgift inom FoU grundar sig i en utredning som regeringens utsedda kommitté för företagsbeskattningsfrågor gjort. Men före sommaren, efter att utredningen lämnats in, undersökte regeringen möjligheten att sänka takbeloppet på avdraget , men det backar man från nu. Liggande förslag på FoU-avdrag för arbetsgivaravgifter har ett takbelopp på 230 000 kronor per koncern och år och föreslås träda i kraft den 1 januari 2014.

Från och med december införs ett investeraravdrag som ska stimulera tillgången till kapital för mindre företag. Investeraravdraget innebär kort att privatpersoner som investerar pengar i småbolag ska kunna få skatterabatt på maximalt 195 000 kronor per år och person. På en investering som ligger på en nivå upp till 1,3 miljoner kronor kan personen få skatteavdrag på 15 procent.

Regeringen vill också enligt budgetpropositionen förenkla reglerna för företagare, bland annat genom att slopa månadsuppgiftslämningen för alla arbetsgivare och låta företag som omsätter under tre miljoner kronor per år redovisa enligt kontantmetoder, som ska vara en enklare variant än standardmetoden som är faktureringsmetoden.

Regeringen förelår också satsningar för de riktigt små företagen, med bara ett fåtal anställda, bland annat genom att sänka egenavgifterna och att förändra 3:12-reglerna.

Förslaget lämnades in till riksdagen och nu är det upp till den att besluta om budgetpropositionen går igenom i sitt befintliga skick eller om ändringar görs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063