"Omvärlden börjar få upp ögonen för The Swedish Life Science Smorgasbord"

| Av Jonas Ekstrand | Tipsa redaktionen

En essentiell aktiv ingrediens är politiskt ledarskap på högsta nivå, men ”cost of goods” tycks vara en begränsande faktor, skriver Sweden Bios vd Jonas Ekstrand.

Att femtio svenska forskande biotech- och pharmabolag har en klinisk projektportfölj som är lika stor som Astrazenecas globala dito sticker liksom lite ut när man läser den rapport min Sweden Bio-kollega ”Dr. G” efter omfattande underrättelsearbete nyss lagt fram till allmänt beskådande. Den observationen blir inte mindre intressant när man förstår att de femtio företagen tillsammans har runt tusen personer anställda.

Inte illa, tusen talangfulla svenska läkemedelsforskare kan helt klart matcha ett globalt företags samlade ansträngningar! Skönt är att veta att Sverige ligger i framkant, för här har vi en formel som kan lösa läkemedelsindustrins svårigheter: se bara till att företagen inte växer sig alltför stora och tröga så hålls kreativiteten på topp och projekten avancerar stadigt mot avgörande tester i klinik. Ska jag vara ärlig så tror jag fullt och fast på att det förhåller sig så vad gäller kreativiteten - alla mina erfarenheter pekar på att ”less is more” i det avseendet. Men för produktiviteten, förmågan och kraften att få ut sina alster på marknaden, gäller andra förutsättningar. Här krävs resurser i form av tid, pengar och sannolikt också en annan typ av kompetens än de små bolagen i regel för­fogar över. Måhända kan det vara så att den fas II-puckel som karaktäriserar den svenska projektportföljen till viss del är en reflektion av den resursbrist vi vet råder bland företagen. Att utveckla läkemedel är som att försöka ta sig igenom en labyrint. Här finns många val att göra och slår man in på en irrgång av något slag kostar det skjortan, och i den händelse man skulle råka vara noterad hängs man ut på Börssnack av dom som faktiskt vet hur man skulle ha gjort. Tufft och nog så svårt att komma igen, hur lovande projekten än är.

vad som behövs är en rejäl dos Resurs för att smörja upp den svenska portföljen. Faktum är att omvärlden mer och mer börjar få upp ögonen för The Swedish Life Science Smorgasbord. Med viss förundran och utan att behöva gå fram med vassa armbågar kan man ta för sig av ett väldukat smörgåsbord påfallande fritt från ”red herrings”. När den hett åtrådda ”Exit” sedan inträffar innebär denna i regel också en exit från Sverige och så har vi exporterat ännu ett projekt, ännu ett företag. Kanske inget fel i det, viktigt är så klart att projekten går hela vägen till marknaden och kommer patienter tillgodo. Men smartare ur ett svenskt helhetsperspektiv vore om de små företagen med de fantastiska projekten hade kraft och möjlighet att stanna i landet och växa till kritisk massa med allt positivt som det medför. Hur receptet på en kurerande Resursmedicin ser ut har vi god kännedom om. En essentiell aktiv ingrediens är politiskt ledarskap på högsta nivå, men ”cost of goods” tycks vara en begränsande faktor. Lite märkligt när det är valår och vi talar om en industri som står för 20 procent av Sveriges export. Men hav förtröstan, Sweden Bio fortsätter ihärdigt att göra skillnad - i stort och smått!

Jonas Ekstrand, vd på Sweden Bio


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

AI i vården - så här ska det bli verklighet

1

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Lyckas anställa trots kandidatbrist

Många företag vill ha folk, men det är inte lätt att hitta kandidater i life science-sektorn i dag. Men det går. Se seminariet från Poolia Life Science i Almedalen.

Makt att förändra vården - så vad ska du göra?

Almedalen: bilderna, åsikterna, människorna

Bland runstenar och fornlämningar diskuterades AI, framtidens IT-system i vården och hur modern medicinteknik kan hjälpa människor på liv och död. En talande miljö menade flera av de namnkunniga deltagarna på Medtech Café i Almedalen.

Almedalen med MedTech Magazine och Life Science Sweden

Var: Gotlands Museum, Strandg 14, Visby. När: Måndagen den 2 juli kl 09.30 - 15.00

Nyhetsbrev

Coala Life förstärker kassan

Ny investeringsrunda gav 16 nya miljoner.

Arkiv

Så här blir Läkemedelsverkets styrelse

Lysande molekyler mot cancer

Forskare har utvecklat en självlysande variant av en molekyl som hämmar cancerstamceller.

Symcel stärker upp för tillväxt

Därför väljer vissa alkohol

1

"Jag önskar att forskningsministern vore mer insatt"

Mer pengar och mer grundforskning. Så sammanfattar professor Bengt Winblad vad som måste till för att vi ska lyckas lägga hela alzheimerpusslet. Andra länder springer om Sverige och politikerna förstår inte varför.

Grundare återvänder till Bioarctic

Capio om försäljningsryktena

– Vi måste utvärdera olika beslut för att föra Capio in i framtiden och detta är ett alternativ, säger Capios informationsdirektör Henrik Brehmer till Life Science Sweden.

Så här lyckas du med SME-instrumentet

Blir ny vd för Sisp

Novo Nordisks insulin gav bättre kontroll

Macchiarini-skandalen: Visselblåsare fälls

– Det är KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, kommenterar KI:s rektor.

Ny generaldirektör för Vårdanalys

Svenskt bolag utvecklar cannabistuggummi

Krönika: Allas vinst - allas ansvar

Med det permanenta life science-kontoret på plats är det dags för hela branschen att bidra, skriver Anders Blanck.

Life science-veteran ny vd för UU holding

Mekanism som styr risk för MS identifierad

Nu är det drag i life science-Sverige!

Alla kan inte få lika vård överallt - vi måste bli rörligare

200 miljoner till tvärvetenskap

Ny HR-chef på Apoteksgruppen

Billig nålkirurgi lika bra som läkemedel

Kry tar in halv miljard

Stort intresse för Tbc-diagnostikföretag

Nya pengar in i Immunovia

Fyra nya till Coala

Håravfallsstudie fullrekryterad

Nya pengar in i Karo

Jobb & Karriär
Ny vd för Karolinska institutet holding

Tummen upp för Braincool i USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154