23948sdkhjf

"Omvärlden börjar få upp ögonen för The Swedish Life Science Smorgasbord"

| Av Jonas Ekstrand | Tipsa redaktionen

En essentiell aktiv ingrediens är politiskt ledarskap på högsta nivå, men ”cost of goods” tycks vara en begränsande faktor, skriver Sweden Bios vd Jonas Ekstrand.

Att femtio svenska forskande biotech- och pharmabolag har en klinisk projektportfölj som är lika stor som Astrazenecas globala dito sticker liksom lite ut när man läser den rapport min Sweden Bio-kollega ”Dr. G” efter omfattande underrättelsearbete nyss lagt fram till allmänt beskådande. Den observationen blir inte mindre intressant när man förstår att de femtio företagen tillsammans har runt tusen personer anställda.

Inte illa, tusen talangfulla svenska läkemedelsforskare kan helt klart matcha ett globalt företags samlade ansträngningar! Skönt är att veta att Sverige ligger i framkant, för här har vi en formel som kan lösa läkemedelsindustrins svårigheter: se bara till att företagen inte växer sig alltför stora och tröga så hålls kreativiteten på topp och projekten avancerar stadigt mot avgörande tester i klinik. Ska jag vara ärlig så tror jag fullt och fast på att det förhåller sig så vad gäller kreativiteten - alla mina erfarenheter pekar på att ”less is more” i det avseendet. Men för produktiviteten, förmågan och kraften att få ut sina alster på marknaden, gäller andra förutsättningar. Här krävs resurser i form av tid, pengar och sannolikt också en annan typ av kompetens än de små bolagen i regel för­fogar över. Måhända kan det vara så att den fas II-puckel som karaktäriserar den svenska projektportföljen till viss del är en reflektion av den resursbrist vi vet råder bland företagen. Att utveckla läkemedel är som att försöka ta sig igenom en labyrint. Här finns många val att göra och slår man in på en irrgång av något slag kostar det skjortan, och i den händelse man skulle råka vara noterad hängs man ut på Börssnack av dom som faktiskt vet hur man skulle ha gjort. Tufft och nog så svårt att komma igen, hur lovande projekten än är.

vad som behövs är en rejäl dos Resurs för att smörja upp den svenska portföljen. Faktum är att omvärlden mer och mer börjar få upp ögonen för The Swedish Life Science Smorgasbord. Med viss förundran och utan att behöva gå fram med vassa armbågar kan man ta för sig av ett väldukat smörgåsbord påfallande fritt från ”red herrings”. När den hett åtrådda ”Exit” sedan inträffar innebär denna i regel också en exit från Sverige och så har vi exporterat ännu ett projekt, ännu ett företag. Kanske inget fel i det, viktigt är så klart att projekten går hela vägen till marknaden och kommer patienter tillgodo. Men smartare ur ett svenskt helhetsperspektiv vore om de små företagen med de fantastiska projekten hade kraft och möjlighet att stanna i landet och växa till kritisk massa med allt positivt som det medför. Hur receptet på en kurerande Resursmedicin ser ut har vi god kännedom om. En essentiell aktiv ingrediens är politiskt ledarskap på högsta nivå, men ”cost of goods” tycks vara en begränsande faktor. Lite märkligt när det är valår och vi talar om en industri som står för 20 procent av Sveriges export. Men hav förtröstan, Sweden Bio fortsätter ihärdigt att göra skillnad - i stort och smått!

Jonas Ekstrand, vd på Sweden Bio


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Detta är en av världens bästa arbetsplatser

Immunicums vd om emissionen

Bioteknikbolaget tankar kassan rejält och tar in välkända investerare. Här berättar vd:n för Life Science Sweden.

Recipharm lägger inte ner i Höganäs

Förra året meddelande bolaget att de bommar igen företagets anläggningar i Höganäs och Stockholm. Nu kommer nya besked.

Getinge säljer av i skadeståndshotat dotterbolag

Cellink presenterar nya biobläck

Hon skrev bästa avhandlingen

Nyhetsbrev

Snabbspår lyfter Hansa

Arkiv

Medicinhistoriska packar ihop

Medivir varslar 60 anställda

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Bredare vaccin i 19 av 21 landsting

Har hittat tillväxtfaktor för fettceller

Viktuppgång beror både på att fettcellerna växer i storlek och ökar i antal. Nu har forskare identifierat en tillväxtfaktor som styr fettcellstillväxten. "Nu vill vi testa på människa".

Rättschef till E-hälsomyndigheten

"Det är bästa vägen"

Medivir sparkar vd:n och fokuserar på att ta bolagets läkemedel till marknad. – Vi är förvissade om att det är bästa vägen, säger styrelseordföranden till Life Science Sweden.

Senzagen stärker upp i USA

Svensk immunterapi prövas mot njursjukdom

I en stor internationell fas 3-studie prövas bolaget Calliditas kandidat mot njurinflammation. Tidigare resultat har varit mycket lovande.

Getinge reserverar miljardbelopp för skadestånd

Enormt intresse för Cannabisbolag

Vd:n ber om ursäkt när bolaget övertecknades med tusentals procent inför börsnoteringen.

TV: "Våga samarbeta med Amazon och Google!"

TV: Spelifieringen ändrar beteenden

Nässpray mot depression nära

Har en helt ny verkningsmekanism än de nuvarande tillgängliga behandlingsalternativen mot depression.

Stärkt skydd för Alzheimerbolag

Grönt ljus för Neurovives studie

TV: Astrazeneca väljer Sverige

Blir presschef för Astrazeneca

30 miljoner till malariaforskning

Migränläkemedel godkänt

Vill byta namn på typ 1-diabetes

640 miljoner till forskningsprojekt

Ny vd för Probi

Särläkemedelsstatus för Idogen i USA

Designar alternativ till antibiotika

Ny lungbehandling säker

Klaria får pengar från EU

Jobb & Karriär
Blir medicinsk chef på Ascelia

Jobb & Karriär
Ny vd och miljoner i riskkapital

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.211