23948sdkhjf

Bioarctic samarbetar med Eisai

Tar fram ny behandling mot Alzheimers sjukdom.
Forskningsbolaget Bioarctic Neuroscience har utökat sitt samarbete med japanska Eisai. Syftet är att ta fram en ny behandling mot demenssjukdomen alzheimer. Den har en annan verkningsmekanism än BAN2401, en läkemedelskandidat mot alzheimer som bolagen samarbetar kring sedan tidigare, och tanken är att de två behandlingarna ska komplettera varandra.

BAN2401 befinner sig för tillfället i kliniska studier som sköts av Eisai. Det är en monoklonal antikropp som riktas mot de protofibriller som bildar de amyloida placken som förekommer i hjärnan vid Alzheimers sjukdom och som enligt den så kallade amyloidhypotesen orsakar demenssjukdomen. Förhoppningen är att, genom att hindra uppkomsten av placken, kunna stoppa upp förloppet bakom Alzheimers sjukdom.

Förhoppningen är att den nya behandlingen ska kunna motverka och skjuta upp sjukdomens utveckling

- Eisai är en mycket viktig samarbetspartner för Bioarctic och vi hoppas att detta nya forskningsprojekt ska leda till en ny behandling av alzheimer som kompletterar BAN2401, säger Gunilla Osswald, vd på Bioarctic Neuroscience, i ett pressmeddelande.

I mitten av januari tog Bioarctic Neuroscience emot sin första delbetalning från EU:s finansieringsprogram Horizon 2020, som ska tilldela bolaget totalt 60 miljoner kronor. Pengarna är ämnade för kliniska studier med en ny behandling mot komplett ryggmärgsskada , där ryggraden skadats i höjd med bröstkorgen. Behandlingen består av en medicinteknisk produkt kombinerad med ett läkemedel.

Företaget har även ett projekt i preklinisk fas med fokus på den neurodegenerativa sjukdomen parkinson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078