23948sdkhjf

Lönnberg om EMA: Vi har ett bra erbjudande

| Av Lisa von Garrelts | Tipsa redaktionen

I potten: utländska investeringar, mängder av jobbtillfällen och tusentals bokade nätter på svenska hotell. Igår fattade regeringen beslut om att aktivt arbeta för att EUs läkemedelsmyndighet EMA ska omlokaliseras till Sverige. Ett omfattande kampanjarbete väntar.

- Jag tror att vi har goda möjligheter att få hit EMA. När brittiska ministrar uttalat sig om frågan i media, nu när det har stått klart att EMA flyttar från dem, är det Sverige och Italien dom har nämnt som tänkbara länder, säger Anders Lönnberg, regeringens nationella life science samordnare.

Det var när England röstade för utträde ur EU, Brexit, som det omfattande arbetet med att omlokalisera europeiska institutioner, bland annat EMA, inleddes. Och under torsdagen fattade regeringen alltså formellt beslut om att inleda en kampanj för att få hit myndigheten.

Läs också: Remdesivir kan ges till fler patienter

Regeringen inrättar nu ett särskilt sekretariat med uppdrag att planera och organisera Sveriges kandidatur för att lokalisera EMA till Sverige. Deras uppdrag kommer bland annat vara att aktivt driva en kampanj gentemot andra medlemsstater.

Sekretariatet ska ledas av en diplomat med goda kontakter i EUs korridorer, men i nära samarbete med Anders Lönnberg.

- Arbetsuppgifterna är rätt uppdelade. Jag kommer att ha många kontakter och marknadsföringsuppgifter kring politik och branschen, men bakom den här typen av beslut finns även ett stort diplomatiskt spel, menar Lönnberg.

Hur kommer ditt arbete som life science-samordnare att förändras?
- Det kommer att bli mer arbete. Men mina medarbetare och jag har gjort mycket under året som har varit - saker som ännu inte är genomförda. Det tar ju som bekant längre tid att genomföra saker än att hitta på dem. Detta ger oss ett visst andrum och plats för nya arbetsuppgifter. Dessutom hör denna fråga naturligtvis tätt ihop med mitt uppdrag.

Läs också: Remdesivir kan bli godkänt för covid-19 inom kort

EMA har närmare 900 anställda från olika medlemsländer. 40 000 personer deltar dessutom varje år i möten inom ramen för EMA:s verksamhet. En lokalisering av EMA i Sverige kan också innebära ökade möjligheter att locka investeringar från internationella läkemedelsföretag. Att få hit en så stor myndighet, med en egen budget på närmare tre miljarder kronor, betyder mycket för branschen men även för landet och regionen i stort. Enbart myndigheten själv bokade i fjol över 30 000 hotellnätter.

Som största konkurrenter nämns Italien, Tyskland och Frankrike. Vad har de som vi saknar?
- Dom har mer politisk makt. Det är större länder och det är ju ingen hemlighet att de har stort inflytande i EU.

När det formella beslutet kommer att fattas vet man ännu inte.

- Det är sagt att England avslutar med EU i mars 2017 men det är möjligt att den här processen påbörjas lite tidigare eftersom EMA vill ha en så lång övergångsperiod som möjligt. Sen pratar vi förhandlingar under 13-18 månader.

Läs också: Cline får SME-status

Sekretariatet som nu ska sättas samman har ett gediget arbete framför sig.

- Alla mottagare måste identifieras och det måste sättas ihop relevanta informationspaket. Alla länder ska ha en typ av information, alla anställda på EMA en annan och EU-kommissionen ska ha sin del. Dessutom måste alla på UD och alla ministrar ha bra underlag så det kommer att bli mycket produktion. Efter det ska vi träffa alla och framföra argumenten på att bra och tydligt sätt.

- Vi har ett väldigt bra erbjudande. Nu ska vi se till att paketera och framför detta på ett bra sätt, avslutar Anders Lönnberg.

Övergripande skäl för att regeringen anser att Sverige är bäst lämpat som värdland för myndigheten:
Svenska läkemedelsverket är en av de främsta läkemedelsmyndigheterna inom EU och en av de nationella myndigheter som EMA oftast anlitar. Sverige har framstående utbildning och forskning och god kompetensförsörjning för life science-sektorn. Vi har lång tradition inom läkemedelsutveckling, produktion och ett väl etablerat samarbete mellan näringsliv och universitet. Statsministerns samverkansprogram för life science visar tydligt hur prioriterat området är för regeringen. Sverige är erkänt för att vara transparent och effektivt i sitt sätt att arbeta med myndigheter och organisationer.

Läs också: Nässpray mot depression godkänd

Omlokaliseringen behöver ske med bibehållen verksamhet. För att minska riskerna för industri, sjukvård och patienter behöver flytten gå till ett av de länder som har störst erfarenhet av samarbete inom området. Sverige har erfarenhet av att omlokalisera en europeisk myndighet. Vi har med oss lärdomarna av processen att få hit det europeiska smittskyddsinstitutet ECDC.

Läs även:
Kan Brexit ta EMA till Sverige?
En viktig fråga för life science-branschen vid Brexit är var den europeiska läkemedelsmyndigheten ska förlägga sitt nya högkvarter. Sweden Bio och AstraZeneca kommenterar framtiden.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu
Plus

Jobb & Karriär
”Vi är fönstret mot framtiden”

I januari blev Frida Lawenius ny vice vd på branschorganisationen Sweden Bio. Vi träffade henne för ett samtal om life science, branschens möjligheter och utmaningar och om hur det var att kastas huvudstupa in i coronakaoset.

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Finans
Finska Nanoform tar sikte på svenska börsen

Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

Trots att snabb vaccinutveckling kan innebära risker kommer nyttan av ett vaccin mot det nya coronaviruset förmodligen överväga riskerna, det menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet.

Finans
Quiapeg planerar emission på närmare 38 miljoner kronor

Nyemitterade aktier och teckningsoptioner erbjuds i företrädesemissionen.

Jobb & Karriär
Medivir får ny vd

Det svenska läkemedelsföretaget Medivir har rekryterat Yilmaz Mahshid till ny vd.

Nyhetsbrev

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Arkiv

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

7

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Ledare
Framgången kommer efter många misslyckanden

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Plus

De tar fram blodprov för pankreascancer

Efter sex års arbete ska företaget Immunovia i höst lansera sin teknik som syftar till att kunna identifiera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt stadium.

Krönika
Björn Arvidsson: "Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt"

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Krönika
Diagnostiken är mitt i händelsernas centrum

Intresset för diagnostik får inte svalna när coronapandemin väl är över, det skriver Therese Hazelius, vd för Swedish Labtech, i en krönika.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

3

Ledare
Flockimmunitet och flockmentalitet

Reaktionerna som följde på de 22 forskarnas förra debattinlägg lät ibland som tagna från satirprogrammet Kina-TV, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz som gör en tillbakablick.

Jobb & Karriär
Abigo får ny vd

Möjlig koppling mellan covid-19 och Kawasakiliknande sjukdom hos barn

Forskare i Italien har i en fallstudie sett att barn med tidigare covid-19-sjukdom insjuknat i en Kawasakiliknande-sjukdom. Flera forskare har noterat liknande händelser.

Column
Key lessons from global health research

The world will still face major challenges in the post Covid-19 pandemic, writes Giulia Gaudenzi at the KTH Division of Nanobiotechnology at Scilifelab, in a column.

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

WWF ska kartlägga Astrazenecas vattenförvaltning

Helena Strigård: The rise of the community

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.109