23948sdkhjf

Del 2: Vart har digitaliseringen tagit vägen?

Det finns många digitala lösningar som kan lyfta svensk sjukvård. Men tekniken används inte. Här ställs landstingspolitikerna till svars.
Vi ställde tre frågor till tre landstingspolitiker om digitalisering. Idag har turen kommit till oppositionslandstingsrådet i Stockholms läns landsting, Susanne Nordling, miljöpartiet, att svara.

Varför har vården hamnat efter samhället i stort när det gäller införandet av digitala innovationer? I jämförelse med till exempel banker, Skatteverket, Försäkringskassan med flera.

Susanne Nordling: En orsak är att relationen läkare-patient är personlig och omgärdad av stark sekretess. Relationen har dock förändrats i och med digitaliseringen, eftersom patienters kunskap och tillgång till vårdinformation har ökat. Då ökar också kraven på insyn även inom vården. Det finns enorma möjligheter till digital hälso- och sjukvård och det är viktigt att vi vågar tänka nytt för att klara framtidens vård.”

Vad krävs för att vården ska få tillgång till digitala lösningar? Måste lagen ändras, krävs det modiga politiska beslut och/eller krav från patienter eller personal?

Susanne Nordling: Kraven från patienter och personal är tydliga: vi måste använda de digitala möjligheter som finns. Vi behöver innovationer som gör skillnad och då måste personal och patienter involveras mer i förarbetet. På regeringsnivå och på SKL- Sveriges kommuner och landsting bedrivs redan ett ambitiöst arbete som syftar till bättre samarbete mellan vårdgivare och över landstingsgränser. Arbetet i det numera gemensamma bolaget Inera har kommit långt och gör det möjligt för kommuner och landsting att börja arbeta på ett tydligare sätt. Idag är det nog många som står i startgroparna men inväntar infrastrukturen, riktlinjer och regler.

Vad kan du göra i ditt landsting?

Susanne Nordling: Stockholms läns landsting har hamnat lite på efterkälken och är nu bland de sista att börja arbeta med digitala innovationer för patienters insyn i den egna vården, så nu gäller det att skruva upp takten. Miljöpartiet driver på och agerar blåslampa. Vårt fokus ligger på att använda digitala lösningar för att effektivisera och förenkla arbetet för personalen, och på att göra vården mer tillgänglig för patienterna utan att äventyra patientens integritet och den sekretess som behöver råda.

På måndag är det dags för den tredje och sista delen. Då publicerar vi svar från Marie-Louise Forsberg Fransson , ordförande i Regionstyrelsen i Örebro för Socialdemokraterna.

Läs även:
D el 1: Politiker, vart har digitaliseringen tagit vägen?
Birgitta Andersson, centerpartistiskt oppositionsråd i landstinget Västmanland svarar på frågor om digitalisering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062