23948sdkhjf

Snabbt införande av botande hepatit-läkemedel

De nya hepatit C-medicinerna har introducerats snabbt och jämlikt visar ny rapport.

Under perioden 2014–2015 introducerades sex nya läkemedel (Sovaldi, Olysio, Daklinza, Harvoni, Exviera och Viekirax) för behandling av kronisk hepatit C-infektion som innebar att det nu blev möjligt att bota sjukdomen genom en kortare tids läkemedelsbehandling. 

Redan tidigt började landsting och regioner samarbeta kring dessa nya läkemedel genom så kallat ordnat införande. En strategi som visar sig varit lyckad. En nyligen publicerad rapport som följt upp behandlingen av totalt 3 447 patienter i hela landet under perioden 2014–2015 visar på en jämlik och snabb introduktion.

Landstingens expertgrupp för nya terapier tog tillsammans med klinisk expertis fram rekommendationer som bland annat beskriver vilka patientgrupper som bör behandlas med vilket läkemedel för att få bäst nytta, behandlingsmässigt och kostnadsmässigt.

Den uppföljningen som nu gjorts visar att landstingen har följt dessa rekommendationer i stor utsträckning.

– Ungefär 85 procent av behandlingarna har givits i enlighet med rekommendationerna, säger Gerd Lärfars, ordförande i NT-rådet i ett pressmeddelande.

Dessutom visar uppföljningen att läkemedlens effekt är så god som förväntats från de kliniska studierna. Läkemedlen introducerades snabbt i landet, även om takten för införandet var något olika i olika landsting.

– Landsting och regioner, myndigheter, kliniska experter och företag har visat prov på ett framgångsrikt samarbete för att patienterna så snabbt och jämlikt som möjligt ska få tillgång till dessa innovativa läkemedel, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094