23948sdkhjf

Stig Wall till globalt institut

KVA utser Stig Wall att leda det vetenskapliga rådet för Swedish institute for global health transformation.

Tidigare i år startade Kungliga vetenskapsakademin sitt nya institut Sight, Swedish institute for global health transformation, med stort ekonomiskt stöd av Bill and Melinda Gates foundation. Målet var att främja tvärvetenskapliga forskningssamarbeten i Sverige och internationellt, främst universitet i låg- och medelinkomstländer, för att kunna skapa policyunderlag för utveckling inom global hälsa.

Nu utser KVA en ordförande, som ska leda det internationella vetenskapliga rådet för institutet. Valet faller på Stig Wall, professor emeritus i epidemiologi vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

– Trots att blickarna i allt fler länder tycks vända sig inåt präglas världen fortfarande av stora gemensamma utmaningar som kräver både fokus och mod för att kunna tacklas framgångsrikt, säger Stig Wall i ett pressmeddelande.

– Ur ett globalt hälsoperspektiv blir det allt svårare att skilja på lokala och internationella frågor. Oavsett om det gäller klimatförändringars negativa påverkan på hälsa, antibiotikaresistens eller ökad förekomst av diabetes så påverkar situationen i ett land i allt större utsträckning människor i andra länder, fattiga som rika, fortsätter han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.218