23948sdkhjf

Forskningen i Solna stärks upp rejält

Nu invigs den nya stora forskningsbyggnaden Bioclinicum vid Karolinska universitetssjukhuset. En yta på 40 000 kvadratmeter med plats för bland annat 195 laboratorier står snart redo.

Idag får Karolinska Universitetssjukhuset och Stockholms läns landsting nyckeln till forskningsbyggnaden BioClinicum. Här ska 1200 personer arbeta och cirka 100 forskningsgrupper kommer att sitta under samma tak på 40 000 kvadratmeter yta.

Karolinska sjukhuset har i egenskap av univesitetssjukhus ett tredelat uppdrag för vård, forskning och utbildning och det nya huset skapar nya möjligheter för stärkt samarbete mellan dessa. 

– Med Bioclinicum så integrerar och utvecklar vi vård, forskning och utbildning vilket skapar helt nya möjligheter så att forskningsresultaten snabbare kommer in i vården. Det i sin tur gagnar i slutändan patienterna, säger Melvin Samsom, sjukhusdirektör Karolinska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Bioclinicum kommer att vara sammankopplad med den nya sjukhusbyggnaden via en gångbro och Karolinska Institutets nya forskningsbyggnad Biomedicum, där grundforskning kommer att ske, genom en kulvert och en gångbro. 

– Närheten mellan forskningen och patienterna är avgörande för ny behandling, diagnos och prevention. Med Bioclinicum får vi en infrastruktur i världsklass som stärker förutsättningarna för den translationella forskningen, säger Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska Institutet i en kommentar.

Den nya forskningsbyggnaden ska totalt hysa 195 laboratorier med utrymmen för strategisk fryslagring av cirka 3 miljoner forskningsprover. Det kommer att finnas föreläsningssalar och forskning kommer att bedrivas inom barn/kvinnor/genetik, neurogeriatrik, kardiovaskulär, inflammation, infektion, cancer samt neurologi.

Fokus ligger nu på driftsättning av den nya byggnaden som öppnar i januari 2018.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125