23948sdkhjf

Skarp kritik mot KI i ny Macchiarinigranskning

Universitetskanslerämbetet har granskat Karolinska institutets agerande kring Paolo Macchiarini.

UKÄ, som är tillsynsmyndighet i frågan, skriver i ett pressmeddelande att ”granskningen ger intryck av att KI till varje pris velat skydda Macchiarinis rykte som forskare och behålla honom som anställd.”

– Det finns flera skäl till att vi konstaterar att KI:s agerande ger intryck av att lärosätet till varje pris velat skydda Paolo Macchiarinis rykte som forskare. Vi är bland annat kritiska till hanteringen av anmälningar om att Macchiarini gjort sig skyldig till oredlighet i forskning, säger UKÄ:s generaldirektör Anders Söderholm.

I utredningen konstaterar UKÄ att KI inte utrett Macchiarinis bisysslor fullt ut, inte utrett flera misstankar mot honom angående oredlighet i forskning, på ett ofullständigt sätt genomfört de utredningar om oredlighet i forskning som inletts avseende honom, och dessutom förlängt en av hans anställningar i strid med lärosätets anställningsordning.

Myndigheten konstaterar att kritiken är så allvarlig att den också tvingar dem att följa upp hur KI arbetar med sin åtgärdsplan. Man kommer även att granska styrdokument och göra stickprov på olika ärenden vid KI.

– Vi kommer att kontrollera att KI följer de regler som gäller redovisningen av bisysslor, handläggningen av anmälningar om oredlighet i forskning samt anställningsärenden – allt för att liknande brister inte ska uppstå igen, säger UKÄ:s chefsjurist Christian Sjöstrand.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125