23948sdkhjf

Diabetesläkemedel kan minska risk för tidig hjärtdöd

Detta stöds av en stor nordisk registerstudie.

Nya glukossänkande läkemedel kan förebygga hjärtkärlsjukdom och risken att dö i förtid minskas hos patienter med typ 2-diabetes.

– Resultaten är både intressanta och hoppingivande. De tyder på att en ny sorts läkemedel, så kallade SGLT2-hämmare, är effektivare än andra glukossänkande preparat på att förebygga hjärtkärl-komplikationer som hjärtsvikt och dessutom kan minska risken att dö i förtid, även hos patienter utan känd hjärtkärlsjukdom. Läkemedlet avlägsnar socker från kroppen genom en ökad utsöndring i urinen, säger Jan Eriksson, professor och överläkare inom diabetesvård, Akademiska sjukhuset.

Hans forskargrupp har nyligen deltagit i en nordisk så kallad observationsstudie, baserad på nationella läkemedels- och sjukvårdsregister i Sverige, Norge och Danmark. Forskarna har utvärderat nya metoder för att förebygga och behandla typ 2-diabetes, den absolut vanligaste formen av diabetes både i Sverige och globalt - 90 procent av alla fall. Dessa patienter har nästan en fördubblad risk för hjärtkärlsjukdomar som hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

Enligt nuvarande rekommendationer från Läkemedelsverket och Socialstyrelsen bör moderna, men kostsamma, läkemedel som SGLT2-hämmare eller så kallade GLP-1 ges till patienter med typ 2-diabetes och samtidig hjärtkärlsjukdom.

– Våra resultat talar för att sådan läkemedelsbehandling även skulle kunna förebygga uppkomst av såväl diabetes som hjärtkärlsjukdom hos vissa överviktiga personer. Pågående studier, inklusive randomiserade prövningar, där en patientgrupp får läkemedlet och en får placebo, kommer ytterligare belysa den medicinska nyttan och hälsoekonomiska aspekter, avrundar Jan Eriksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079