23948sdkhjf

Ny behandling mot MS är nära

EMA:s rådgivande kommitté rekommenderar nytt behandlingsalternativ för två typer av multipel skleros.

Det vetenskapliga rådet inom europeiska läkemedelsmyndigheten är positiv till att Ocrevus, ocrelizumab godkänns för behandling av två olika former av multipel skleros, MS. Det positiva utlåtandet gäller behandling vid aktiv skovvis MS, RMS som är den vanligaste formen av sjukdomen, samt behandling vid tidig primärprogressiv MS, PPMS, som är en form av MS som innebär en stadigt ökande funktionsnedsättning. För den senare formen av MS finns inga godkända sjukdomsmodifierande behandlingar.

– Vi är mycket glada över detta positiva besked från CHMP som innebär att personer med multipel skleros kan komma att få tillgång till ett nytt värdefullt behandlingsalternativ. Ocrevus har visat övertygande resultat i studier både vid skovvis MS och primärprogressiv MS. Vid primärprogressiv MS saknas idag godkända behandlingar. Vi arbetar nu intensivt för att göra läkemedlet tillgängligt för personer med MS i Sverige så snart som möjligt, säger Margareta Olsson Birgersson, medicinsk chef på Roche i Sverige.

CHMP:s positiva utlåtande baseras på resultat från tre fas III-studier som samtliga uppnådde sina primära effektmått och flera viktiga sekundära effektmått.

Ett slutgiltigt beslut från den Europeiska kommissionen att godkänna läkemedlet förväntas i början av 2018. Efter detta förväntade beslut kan behandlingen marknadsföras i alla 28 medlemsstater inom EU.

Preparatet är redan godkänt för behandling av MS i en rad länder utanför EU, bland annat i USA, Canada, Australien och Schweiz.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094