23948sdkhjf

Kebnekaise invigs - I Umeå

Nu invigs den nya superdatorn Kebnekaise.

En superdator är en mycket kraftfull dator som kan användas exempelvis av forskare som har mycket stora datamängder att behandla och analysera eller för datorsimuleringar för att komplettera teori och experiment. Nu invigs den nya superdatorn Kebnekaise i Umeå.

– Detta är det mest moderna systemet i Sverige, i och med att vi har både senaste traditionella beräkningsnoder, inklusive noder med mycket minne - upp till 3 TByte, grafikprocessorer för till exempel djupinlärning och AI, säger professor Bo Kågström, föreståndare för HPC2N vid Umeå universitet.

HPC2N, High performance computing center north, är ett nationellt centrum för parallella och vetenskapliga beräkningar och en del av Swedish national infrastructure for computing, SNIC, som är Vetenskapsrådets metacentrum. Partners är Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet, Institutet för rymdfysik i Kiruna, SLU och Umeå universitet.

HPC2N har i princip användare från alla discipliner vid Umeå universitet,

– Som nationellt centrum och forskningsinfrastruktur har vi ett ansvar att bistå forskare från hela landet med resurser och kompetens för att de ska ha förutsättningarna att generera forskningsresultat av högsta klass, säger systemingenjör Björn Torkelsson, teknisk koordinator på HPC2N.

Leverantörer av Kebnekaise är Lenovo, Intel, Nvidia och Mellanox.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078