23948sdkhjf

SwedenBIO släpper rapport om svensk precisionsmedicin

SwedenBIO har inventerat den svenska precisionsmedicinen och hittat en innovativ och välmående bransch.

Tack vare ständigt ökad kunskap om biologiska processer och nya teknologiska genombrott är precisionsmedicin ett snabbväxande område. SwedenBIO har nu lanserat en omfattande rapport som kartlägger det svenska industrilandskapet inom precision medicine.

– Vår ambition med rapporten är att skapa en överblick över detta spännande life science-segment, samt att exponera svenska företag inom området för globala aktörer. Vi vill stimulera till fler samarbeten och investeringar i Sverige, säger Sara Gunnerås, redaktör och analyschef vid SwedenBIO, i ett pressmeddelande.

Med en lång tradition inom proteinvetenskap och avancerad bildteknik som matchas av en stark innovationsanda, befinner sig Sverige i framkant när det gäller utveckling av nya metoder inom diagnostik, prevention och monitorering.

– Ett särskilt intressant fynd är att kopplingen till landets universitet är mycket stark, säger Sara Gunnerås. Sifforna visar att mer än två tredjedelar av de 76 företag som identifierades är spin-offs från den akademiska världen och hälften av företagen är knutna till inkubatorer och science parks.

Företagen utvecklar exempelvis avancerad diagnostik, nya sekvenseringsmetoder, ”omics-analyser”, biomarkörer, bildanalys och beslutsstödsystem.

– Deras produkter och tjänster har potential att göra direkt skillnad för patienter och i vården genom att bidra till mer individanpassade behandlingsbeslut. De är också viktiga verktyg för att forska fram nya effektiva behandlingar, fortsätter Sara Gunnerås.

En tredjedel av företagen är grundade under de senaste fyra åren och majoriteten är så kallade mikroföretag med tio eller färre anställda. Detta visar att precisionsmedicin är ett område under utveckling. Företagen har tillsammans mer än 200 utvecklingsprojekt och lanserade produkter.

Den nya rapporten innehåller bland annat en lista över 76 svenska företag som är verksamma inom precisionsmedicin och deras 200 projekt och produkter, inklusive utvecklingsfas och partnerskapsstatus. Den beskriver även nationella resurser och plattformar, som Science for life laboratory, Human protein atlas, nationella biobanker och kvalitetsregister.

De 76 företagen återfinns i fem större regioner. Stockholm-Uppsala är hemvist för nästan 50 procent av företagen. Mer än en fjärdedel av företagen ligger i Malmö-Lund-regionen, följt av 14 procent i Göteborgsregionen och sju procent i Umeå. I Linköping finns fem procent av företagen, främst inom bildteknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111