23948sdkhjf

Strandhäll kritisk mot smink på apotek

Avregleringen slog fel så nu ska lagarna skärpas. Det skriver socialminister Annika Strandhäll i en debattartikel.

I ett debattinlägg  i Aftonbladet kritiserar socialminister Annika Strandhäll avregleringen av apoteksmarknaden som skedde 2009 av den då sittande borgerliga regeringen.

– Målet var fler apotek runt om i landet och lättare för vanligt folk att få sin medicin, men resultatet har snarare varit tvärtom. Avregleringen gjordes på företagens villkor, inte baserat på vanligt folk. Så ska det inte vara. Därför ser vi nu till att skärpa lagarna för apoteksmarknaden, skriver statsrådet i artikeln.

I de förslag som regeringen lämnade tidigare i år framgå bland annat att det i lag ska slås fast att apotekets grunduppdrag handlar om om läkemedel. Både att tillhandahålla dem så väl som att ge information och råd kring dem. Strandhäll skriver att apoteket ska vara bästa på medicin – inte på smink eller glass.

Vidare vill regeringen se en så kallad 24-timmarsregel som riktas mot läkemedelsleverantörer, som innebär att apoteken ska kunna ha läkemedel på plats på det apotek man beställer det på senast dagen efter lagd beställning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063