23948sdkhjf

"Svenska företag förknippas med kvalitet och kompetens"

I 40 år har Swecare arbetat för att öppna dörrar för svenska bolag utomlands. Här blickar vd Maria Helling framåt.

En plattform där akademi, privat och offentlig sektor samverkar för ökad export och internationalisering av svensk hälso- och sjukvård och life science – det är Swecare. I 40 års tid har Swecare arbetat för att öppna dörrar för svenska bolag utomlands. En tillbakablick över tiden som varit sedan regeringen ihop med hälso- och sjukvårdsindustrin grundade Swecare 1978, och en framtidsspaning för de kommande 40 åren, detta är temat när stiftelsen nu håller årsmöte och firar jämnt. Life Science Sweden tog sig ett snack med Maria Helling, vd Swecare.

Ni blickar framåt under årsmötet. Vilka är de viktigaste frågorna att ta i tu med för att Sverige ska lyckas som exportnation även i framtiden?

– För att vara ett relativt litet land har vi en fantastisk tradition av bolag och innovationer som idag är världsledande. När vi frågar våra medlemmar om deras största utmaningar på exportområdet så hänvisar många till utmaningar på hemmaplan. För att lyckas internationellt måste man ha en bra bas hemma.

Jag tror det viktigaste är att fortsätta arbeta för att Sverige ska vara attraktivt för att bedriva forskning och utveckling, att vi ska vara öppna för samverkan och att bolagen får möjlighet att arbeta tillsammans med vården. Sedan tror jag också vi måste hjälpa till mer från offentligt håll när det gäller själva exportprocesserna. För mindre bolag är det mycket kostsamt och svårt att ta sig in på svåra marknader som ändå har stor potential som exempelvis Kina och Indien.

Vi borde även ta bättre vara på intressanta marknader i Asien och Afrika där vi har lång tradition av biståndssamarbete. Ofta är man mycket intresserad av svenska lösningar men vi behöver bistå med kunskap, bra kontaktskapande aktiviteter och gärna bygga upp samarbeten även mellan svenska myndigheter och offentliga institutioner.

Vad är det framför allt som svenska företag behöver er hjälp med?

– Inom den här branschen är det viktigt att få vara en del av ”det svenska systemet”. Det som gör Swecare till en spännande plattform är just att det är en samverkansplats och en kanal för dialog mellan regering, landsting, myndigheter å ena sidan och industrin å andra sidan.

Inte sällan kan det vara svårt att svara upp mot intresset i vissa stora länder - det kan handla om att man vill köpa ett helt sjukhus eller system för äldrevård. Kan företagen då arbeta tillsammans kan det vara en möjlighet. Bara att få draghjälp av större bolag och kunna utnyttja deras kunskap och erfarenhet är också stor hjälp.

Förutom detta så sker förstås många konkreta aktiviteter som i bästa fall leder till affärer. Kunskapsinhämtande aktiviteter, delegationsresor där man möter partners eller kunder, inkommande besök med beslutsfattare från andra länder för att nämna några.

Vad är svenska bolag extra bra på?

– Svensk sjukvård har ett starkt varumärke internationellt. Och svenska företag inom området förknippas med innovationskraft, kvalitet, kompetens och ansvarstagande. Jag upplever att det bland de flesta vi arbetar med finns ett stort engagemang för att bidra till att utveckla sjukvården och hälsosystemen i de länder man jobbar mot.

Under årsmötet delar ni ut Sweden Export Awards. Är det viktigt med ett sådant pris?

– Det är jätteviktigt att uppmärksamma duktiga bolag och framgångsrika exempel. Dels för att det förstås uppmuntrar företagen som vinner och är nominerade, men också för att det kan inspirera andra och sprida kunskap och framgångsrika exempel.

I år väljer vi dessutom att utöka priset med ytterligare en priskategori, Swecare Rising Star Award, ett pris som vänder sig till mindre bolag i inledningen av sin internationaliseringssatsning som med små medel, stort engagemang och kämparglöd utmärkt sig under året. Bland kriterierna ingår att bolaget ska ha en innovativ produkt eller tjänst med ursprung i Sverige som bedöms ha potential för framgång på den globala marknaden. De ska ha lyckats göra avtryck på någon internationell marknad och även utmärkt sig genom att både utnyttja chanserna som erbjuds inom Swecares nätverk, men även bidragit med att dela med sig av egna erfarenheter och kunskap för att hjälpa andra.

Under årsmötet i Stockholm 19 april inledningstalar drottning Silvia som även delar ut diplom till vinnarna i Sweden Export Awards.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065