23948sdkhjf

Återlämnar preparat mot jätteväxt

Läkemedelsbolaget Novartis har beslutat att återlämna rättigheterna till läkemedelsprojektet CAM2029 och andra relaterade produktkandidater till Camurus.

Orsaken är en "kommersiell omprioritering av bolagets olika program". Beslutet representerar inte en förändring i Novartis bedömning av CAM2029, uppger Camurus i ett pressmeddelande.

CAM2029 är en långtidsverkande, subkutan injektionsdepå baserad på den aktiva substansen oktreotid som formulerats med Camurus patenterade depå-teknologi. Oktreotid är en syntetisk peptidanalog av det naturliga peptidhormonet somatostatin.

Novartis marknadsför idag två preparat med somatostatinanaloger, SSA, ett korttidsverkande och ett långtidsverkande. SSA är standard för symptomatisk behandling av patienter med akromegali och neuroendokrina tumörer, NET.

- Detta är en viktig affärsmöjlighet för Camurus som passar väl med vår övergripande strategi att bygga ett lönsamt läkemedelsbolag med egenutvecklade specialistläkemedel, skriver Fredrik Tiberg i en vd-kommentar till rapporten där han också flaggar för ett nyhetsintensivt 2018.

Fokus ligger på att få myndighetsgodkännanden för preparatet CAM2038 mot opioidberoende i USA, Australien och EU under 2018.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har begärt in ytterligare information och en uppdaterad ansökan beräknas vara inne under det andra kvartalet.

När det gäller EU och Australien tror Camurus att beslut om marknadsgodkännande fattas under årets sista kvartal.

Marknaden reagerade negativ på beskedet att Novartis lämnar och aktien sjönk rejält.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125