23948sdkhjf

EU-miljoner till Umeåbolag

Startupbolaget Lipum har får 22 miljoner från EU-satsningen Horizon 2020 för att utveckla läkemedel mot inflammatoriska sjukdomar.

Lipum grundades 2010 av forskare på Umeå universitet och är ett privatägt aktiebolag. Bolaget arbetar med att utveckla en ny sorts behandling som ska hjälpa barn som lider av en smärtsam form av reumatism. Forskarna på Lipum riktar in sig på proteinet bile salt-stimulated lipase, BSSL, som ska blockeras med en terapeutisk antikropp. Jämfört med dagens läkemedel förväntas det ge lägre påverkan av immunförsvaret och därför ha färre biverkningar.

– Vi har en helt unik approach på hur man ska behandla autoimmuna kroniska inflammationer. Med vår lösning uppskattar vi att bieffekterna kommer att bli mindre och mildare, säger Einar Pontén, vd Lipum, i en kommentar.

Projektet som EU-medlen finansierar startar den 1 oktober och bolaget planerar att nyanställa tre till fyra personer med erfarenhet av läkemedelsutveckling. Bidraget på 22 miljoner kronor innebär också att det bolaget kan börja förbereda toxikologiska tester och en Fas I studie under 2020.

– Om de kliniska prövningarna går bra har vi ett nytt biologiskt läkemedel år 2024, säger Einar Pontén.

Horizon-pengarna täcker 70 procent av projektkostnaden, resterande kostnader ska matchas av privata investerare, något som Lipums ledning arbetar med att säkra just nu.

Lipum har vuxit fram inom Umeå biotech incubator och har sitt huvudkontor i Uminova science park, i direkt anslutning till Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064