23948sdkhjf

Ska stärka läkemedelssäkerhet

Karolinska institutet leder ett internationellt samarbetsprojekt för läkemedelssäkerhet i fyra länder i östra Afrika.

I projektet kallat Proforma deltar, utöver forskare från Karolinska institutet, forskare och experter från universitet och tillsynsmyndigheter i Etiopien, Kenya, Tanzania och Rwanda samt några regionala och internationella intresseorganisationer inom läkemedelssäkerhet.

Tillgången till läkemedel och vacciner har på senare år ökat i många afrikanska länder, men systemen för att observera effekter av behandlingar och rapportera in biverkningar behöver utvecklas. 

- Vårt huvudsakliga mål är att stärka den nationella infrastrukturen för läkemedelssäkerhet i våra afrikanska partnerländer. Det gäller utveckling av regelverk, rutiner för övervakning och inrapportering och utbildning av personal inom hälso- och sjukvården samt olika tillsynsmyndigheter, säger Eleni Aklillu, forskare vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska institutet och vetenskaplig koordinator för projektet i ett pressmeddelande.

Proforma, som drog igång i mars, beräknas pågå i fem år. I projektet ingår även att organisera utbildning på master- och doktorandnivå och bidra till kunskapsutbyte generellt mellan forskare och experter.

- Ökningen av antalet kliniska studier och olika former av massvaccinerings- och läkemedelsprogram i länder i Afrika understryker behovet av att stärka samverkan och infrastruktur när det gäller farmakovigilans. Ett viktigt verktyg är att förbättra samarbetet lokalt mellan universitet och tillsynsmyndigheter i de berörda länderna. Här har vi redan kommit långt under de få månader vi arbetat med projektet, kommenterar Eleni Aklillu.

PROFORMA
Projektnamn: Pharmacovigilance infrastructure and post-marketing surveillance system capacity building for regional medicine regulatory harmonization in East Africa
Anslag: Totalt 6 miljoner Euro, fördelat på fem år, varav cirka 3 miljoner Euro från Horizon2020/EDCTP.

Övriga finansiärer är SIDA, Karolinska Institutet, Pharmacy and Poisons Board (Kenya), Muhimbili University of Health and Allied Sciences (Tanzania) och Tanzania Food and Drugs Authority.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.314