23948sdkhjf

30 miljoner till Ilya pharma

Uppsalabolaget tar in ytterligare 30 miljoner kronor genom en riktad nyemission. Pengarna ska finansiera kliniska studier för bolagets mest lovande kandidat.

Ilya Pharma tar in ytterligare 30 miljoner i en riktad nyemission. Pengar ska användas i tillväxtfasen och ta bolagets kandidat ILP-100 för snabbare sårläkning i huden, genom den första kliniska studien och även planeringen av den kommande fas II-studien.

– Vi har jobbat med detta under sommaren och det känns fantastiskt bra. Det har varit ett stort intresse speciellt innan vi stängde emissionen och vi fick in precis de vi önskade – serieentreprenörer och kapitalstarka personer med stor kunskap och lång erfarenhet inom läkemedel, diagnostik och life science, säger Evelina Vågesjö, vd på Ilya pharma.

Bolaget har utvecklat en egen teknologiplattform med levande mjölksyrabakterier som accelererar läkningsprocesser av sår i hud och slemhinnor genom att leverera humana sårläkningsproteiner direkt på plats i såren.

– Vår förhoppning är en accelererad läkeprocess med 80 procent, och en betydligt minskad antibiotikaanvändning, säger Evelina Vågesjö.

Både bolaget och läkemedelsprojektet har utvecklats sedan förra emissionen och under våren genomfördes de sista säkerhetsstudierna i större djur och GMP-tillverkningen är i gång. Samtidigt kör bolaget ett projekt på nyinvigda Testa center i Uppsala. Där ska bolaget ytterligare validera tillverkningsprocessen i stor skala och bygga värdefull industriell kunskap.

Tidigare har bolaget fått 3 miljoner euro från EUs Horizon 2020.

– Det här är ett jämförelsevis ett väldigt välfinansierat projekt och så har jag drivit det från början. Detta tillskott, tillsammans med de 30 miljonerna från EU ger fantastiska möjligheter att köra projektet på tid med låg risk och komma genom fas I och initiera fas II kliniska studier och att göra det med vår forskningsnära och nätverkande stil.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096