23948sdkhjf

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

Substanserna är så kallade 2-pyridoner och är aktiva mot Listeria monocytogenes och Chlamydia trachomatis.

– Inom listeriaprojektet har jag designat 2-pyridonerna för att hämma bakteriens sjukdomsframkallande förmåga genom att stänga bakteriens av/på-knapp som aktiverar detta. Inom klamydiaprojektet har jag tillverkat mycket effektiva 2-pyridoner som gör klamydiabakterierna infektionssterila, säger Martina Kulén i ett pressmeddelande.

– Angreppssättet är att hindra bakterierna från att kunna sprida sjukdomen i kroppen, utan att döda dem. Kroppens eget immunsystem kan då gå in och rensa bort de avväpnade bakterierna. På så sätt hoppas vi på att minska risken för resistensutveckling hos bakterien.

Antibiotikaresistens hos bakterier är i dag ett stort problem över hela världen och nya läkemedel behövs.

Antibiotika används inte endast för att direkt bota sjukdomar orsakade av bakterier utan är även livsnödvändigt vid större operationer, neonatalvård och cancerbehandlingar för att förebygga bakterieinfektion.

Över- och felanvändning av antibiotika är omfattande vilket har lett till att resistensutvecklingen hos bakterier har ökat och sker i en mycket snabbare takt än tidigare. Konsekvenserna av att inte ha effektiva antibiotikaläkemedel är stora och år 2050 beräknas fler än tio miljoner människor per år avlida till följd av antibiotikaresistenta infektioner.

Antivirulens-läkemedel avväpnar bakterien till skillnad från traditionell antibiotika som verkar genom att döda eller stoppa bakteriers tillväxt.

Länk till avhandlingen:

New alternatives to combat Listeria monocytogenes and Chlamydia trachomatis. Design, synthesis, and evaluation of substituted ring-fused 2-pyridones as anti-virulent agents.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094