23948sdkhjf

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

Uppsalabaserade kromatografibolaget Bio-Works meddelar att man lanserar en ny produkt för storskalig rening av biologiska läkemedel.

Som för alla Bio-Works produkter ligger fokus på förbättrad produktionseffektivitet; att på kortast möjliga tid fånga upp målmolekylen (läkemedlet) för en så effektivt reningsprocess som möjligt. WorkBeads affimAb har unika egenskaper och kommer kunna skapa stora värden för BioWorks kunder.

Nästan hälften av dagens biologiska läkemedel är monoklonala antikroppar. Dessa renas i en process i flera steg och innehåller kromatografimedia där Protein A är kopplat på mediet för att fånga upp den monoklonala antikroppen.

Många nya biologiska läkemedel baserat på monoklonala antikroppar är under utveckling samtidigt som nya biosimilarer (biologiska kopior av originalläkemedel) tas fram i allt snabbare takt. Detta sker över hela världen, inte minst i Asien. Den allt snabbare utvecklingstakten leder till en ökad efterfrågan av Protein A-baserade media, från både gamla och nya läkemedelsproducenter.

Marknaden för Protein A-baserade kromatografimedia är värd mer än 4 miljarder SEK och växer med drygt 8 % per år. Idag domineras området av en leverantör, GE Healthcare.

Produkten, WorkBeads affimAb, bygger på Bio-Works patenterade agarosteknologi och en variant av Protein A från bolagets koreanska samarbetspartner Amicogen.

”Vi är mycket nöjda med att vi på kort tid lyckats kombinera ihop vår teknologibas med Amicogens variant på Protein A till en fantastiskt bra produkt som det finns stort behov av på marknaden. Denna produkt öppnar upp ett nytt viktigt markadssegment för oss. Vi ser detta som ett första steg i vårt samarbete med Amicogen. Bio-Works räknar med att fortsätta utveckla nya produkter baserat på bägge bolagens unika teknologibaser. Vi fortsätter att steg för steg bygga bolaget enligt vår plan,” säger Mats Johnson, vd, Bio-Works i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111