23948sdkhjf

De väljs in i IVA

Flera nya ledamöter ur life science och medtech-leden.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, fyller 100 år nästa år och stärker nu upp genom att välja in tjugo stycken nya ledamöter. Bland dem återfinner vi flera som har anknytning till life science och medtechbranschen. 

Anna Sandström är science policy and relations director Europe på Astrazeneca. Hon har ansvar för forskningsrelationer och bidrag till forsknings- och innovationspolitik i Sverige, Storbritannien och EU. Hon är disputerad inom molekylär biofysik vid Karolinska institutet och är även styrelseledamot för KTH och Max IV. Dessutom sitter hon i styrgruppen för Scilifelabs läkemedelsplattform. 

– Jag är fantastiskt glad och hedrad över att ha blivit invald och ser fram emot möten med stimulerande diskussioner och intressanta projekt i IVA:s regi, säger Anna Sandström, i ett pressmeddelande från akademin. 

Göran Stemme är professor i elektrisk mätteknik vid KTH och civilingenjör i elektroteknik från Chalmers. Han har byggt upp avdelningen för mikro- och nanosystemteknik på KTH och kommersialiserat forskningsresultat som trycksensorer för katetrar i Radi medical, och olika lab-on-a-chip system för hälsovården. 

Peter Thomsen är professor och chef för avdelningen för biomaterialvetenskap vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet. Han forskar om osseointegrering av implantat i mänsklig vävnad och är grundare och tidigare föreståndare för Biomatcell vinn excellence centre of biomaterials and cell therapy. 

– Det är en stor ära att bli invald. IVA sätter fokus på många viktiga samhällsfrågor. Mina förväntningar är att få en ökad kunskap genom IVAs nätverk. Jag hoppas att kunna bidra till att vi kan bibehålla och helst stärka Sveriges internationella konkurrenskraft inom medicinsk teknik och tillhörande materialområden, säger Peter Thomsen. 

Agneta Dreber är styrelseordförande för Stockholms läns sjukvårdsområde, SLL. Hon har en filosofie kandidat i ryska och engelska och är utbildad civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Dreber har bland annat varit generaldirektör för Folkhälsoinstitutet och förvaltningschef i Stockholms läns landsting. 

Peter Gärdenfors är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet där han bland annat forskar om interaktionen mellan människa och robot.  

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079