23948sdkhjf

Studien bör förändra riktlinjerna för behandling

| Av Redaktionen | Tipsa redaktionen

Resultaten borde leda till ändring av dagens behandlingsriktlinjer som kategoriskt avråder från kombinationsbehandling vid schizofreni, anser forskare vid Karoliska institutet.

Effekten av att kombinera flera olika antipsykotiska läkemedel för att förhindra återfall i schizofreni är omdiskuterad, och generellt anses sådan kombinationsbehandling vara sämre för patienten. Men beläggen för detta är osäkra och kombinationsbehandling förekommer.

Nu har forskare vid Karolinska Institutet genomfört en stor registerbaserad studie för att undersöka om det finns någon skillnad i risken för återfall i schizofreni, om patienten använder en kombination av antipsykotiska läkemedel jämfört med om hen använder endast ett läkemedel, så kallad monoterapi.

Studien baseras på drygt 62 000 patienter; alla som behandlades på sjukhus för schizofreni i Finland åren 1972-2014. Forskarna följde patienterna för att se i vilken grad de blev återinlagda på sjukhus för psykiatrisk vård, vilket användes som en markör för återfall i schizofreni. Medianuppföljningstiden var drygt 14 år och för att undvika felkällor användes varje person som sin egen kontroll.

Resultaten visar att kombinationsbehandling generellt var kopplat till något lägre risk för återinläggning jämfört med behandling med ett läkemedel. Alla typer av kombinationer var dock inte fördelaktiga jämfört med monoterapi. Kombination av läkemedlen klozapin och aripiprazol visade bäst resultat och gav 14-23 procent lägre risk för återinläggning jämfört med endast klozapin, som var den monoterapi med bäst resultat.

I dag säger behandlingsriktlinjer för schizofreni att kombinationer av flera antipsykotiska läkemedel ska undvikas. Den här studien borde ändra på det, menar Jari Tiihonen, specialistläkare och professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet och studiens försteförfattare.

– Våra resultat tyder på att behandlingsriktlinjerna borde tona ner rådet att undvika kombinationsbehandling. Bevisen för att kombinationsbehandling är bättre är möjligen få, och det vi har visat behöver bekräftas i andra länder. Men det finns inga bevis alls för att monoterapi skulle vara bättre för underhållsbehandling av schizofreni, säger Jari Tiihonen.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Vd-byte på Siemens Healthineers

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

De får årliga reumatologipriset

Ljusare tider för Oasmia

Nyhetsbrev

Cannabisliknande ämnen i kroppen hjälp vid PTSD-behandling

Arkiv

Testar kemikalier utan djur

Rise har validerat en ny, djurfri metod för att identifiera hormonstörande ämnen – med lovande resultat.

De prisas för nyttiggörande

Pappersbatterier, biobetong och högeffektslasrar är resultaten av pristagarnas forskning. Tre framstående forskare som samtliga har verkat för att få ut sin forskning till praktisk nytta i samhället tilldelas SSF:s nyttiggörandepris.

Smartfish avtalar med medicinteknikjätte

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Dödsfall minskade i Astrastudie

Nu blir svenska sensationsmaterialet smink

När materialet upptäcktes var intresset stort långt utanför Sverige gränser. Materialet var omöjligt hade det sagts. Nu blir supermaterialet smink.

Empros testar sitt viktminskningspreparat

KI:s prorektor anses skyldig till forskningsfusk

Med en hållbar syn på arbetslivet

Vid kompetensbrist är en av lösningarna att få talanger att stanna kvar och utvecklas. För att lyckas behövs ett helhetsgrepp kring arbete, familj och fritid menar nystartade konsult- och rekryteringsbolaget Mpya Sci & Tech.

Breddar sin medtechkompetens

Lag om läkemedel för djur ses över

Nuvarande lagstiftning om läkemedel för djur ska ses över och antibiotika är i fokus.

Nya delar i mänsklig atlas

Nu lanseras tre nya delar i jätteprojektet att kartlägga människans proteiner. Alla proteiner i människans blodceller, hjärnan och kroppens ämnesomsättning har nu sammanställts i den mänskliga atlasen.

Polarcool får ny vd

Nya fynd om hur ledinflammation utvecklas

1

Förkylningsspray inte bättre än placebo

Det primära målet, förbättrad livskvalitet vid förkylning, nåddes inte när Enzymaticas förkylningsspray Coldzyme ställdes mot placebo i en stort studie.

Lättare att identifiera rätt biomarkör

Blir kommunikationschef på Lif

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Ny vd till Rhovac

Studie: Bakterier använder blekmedel

3

Finns ingen specifik gay-gen

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Emission för Redwood

Positiva data för Cantargia

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

2

Nytt avtal för Alligator

Ny topp till Apotekarsocieteten

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.183