23948sdkhjf

Styrelsen petas – storägaren vann striden

Efter en rekordlång extrastämma stod det sent på tisdagskvällen klart att styrelsen i Oasmia petas.

Den extra bolagsstämman som hållits är en följd av en långdragen ägarstrid där storägaren Per Arwidssongenom investeringsbolaget Arwidsro, vill byta ut styrelsen och stora delar av ledningen då han menar att den nuvarande styrelsen vid upprepade tillfällen har brutit mot aktiebolagslagen, ingångna avtal och börsens regler för informationsgivning. Stridigheterna har pågått sedan i höstas.

Extrastämman var välbesökt och började redan klocka 14 men omröstningen om Per Arwidssons styrelseförslag drog ut på tiden då det tog många timmar att fastställa röstlängden. Orsaken till att detta tog extra lång tid var den stora mängden fullmakter som inkommit.

Det var först vid 21:30-tiden som resultatet kunde presenteras. Då stod det klart att utmanarförslaget från Per Arwidsson fått flest röster.

Den extra bolagstämman beslutade att välja Jörgen Olsson, Sven Rohmann, Peter Zonabend och Gunilla Öhman som styrelseledamöter för Oasmia, med Jörgen Olsson som ordförande. Stämman beslutade även att styrelsen nu ska bestå av fyra ledamöter mot tidigare fem.

– Vi ser fram emot att genast starta vårt uppdrag att säkerställa arbetet framöver för Oasmia för alla aktieägares bästa. Det kommer att innebära att skapa driv framåt för att påbörja kommersialiseringsfasen, att skapa en transparent och korrekt informationsgivning, ordning och reda och möjliggöra fortsatt finansiering, sa Jörgen Olsson, ny ordförande i Oasmia under stämman.

Jörgen Olsson har tidigare varit vd och koncernchef för Hoist Finance 2012-2018.

I början av mars genomförde den dåvarande styrelsen en uppmärksammad emission om närmare 23 000 000 aktier. Styrelsen informerade aldrig storägaren Per Arwidsson om emissionen vilket kritiserades starkt från Arwidsros håll. En stor andel av de nya aktierna, cirka 11 000 000, emitterades av bolaget Mangold som även agerade rådgivare vid emissionen. Vid stämman uppstod en mycket långdragen diskussion om huruvida Mangold verkligen var ägare av dessa aktier. Det hela resulterade i att stämman röstade emot röstlängden och Mangolds röster ströks. Ett stort bakslag för den då sittande styrelsen.

Den nedröstade styrelsen bestod av styrelseordföranden Julian Aleksov, Bo Cederstrand, Alexander Kotsinas, Lars Bergkvist och Per Langö

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093