23948sdkhjf

Göteborgsforskare hittar nya mekanismer bakom sarkom

Interaktion mellan proteiner visar på nya möjligheter för behandling.

Uppkomsten av vissa cancersjukdomar bland sarkomen är kopplad till en hittills okänd interaktion mellan olika proteiner. De nya fynden öppnar för att pröva nya behandlingar. 

– Nu vet vi vilka mekanismer vi ska rikta strålkastaren mot i den fortsatta forskningen, säger Pierre Åman, professor i tumörbiologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och korresponderande författare bakom en publicering i tidskriften EMBO Reports. 

Sarkom omfattar ett hundratal olika cancersjukdomar som uppstår i skelettet eller kroppens mjukdelar, exempelvis fett, bindväv, muskler eller kärl. Varje år diagnostiseras ungefär 400 personer i Sverige för sarkom, vilket gör den till en relativt ovanlig tumörform.  

I den nya studien har forskarna tittat närmare på 15 olika former av sarkom som orsakas av mutationer i en grupp proteiner som betecknas FET. Den nyfunna mekanismen går ut på att större delen av de tumörförändrade FET-proteinerna binder till ett annat proteinkomplex, SWI/SNF, som reglerar genaktivitet, cellmognad och tillväxt.   

Interaktion ger felreglering av SWI/SNF och störningar i cellens genprogrammering, något som är en gemensam mekanism för alla de drygt 15 tumörformer som orsakas av mutationer i FET-generna. 

Vad som i detalj sker med SWI/SNF-komplexet när tumörförändrade FET-proteiner binder är oklart och något som forskargruppen under Pierre Åmans ledning nu tittar vidare på.  

– Det finns redan en uppsjö av nya läkemedelskandidater som påverkar det här proteinkomplexet och som man testar på andra sjukdomar. Med de upptäckter vi gjort kan vi testa samma kandidater också på de här formerna av sarkom, säger Pierre Åman. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094