23948sdkhjf

Han får Fernströmpriset

2019 års mottagare av Fernströmpriset för yngre forskare vid Umeå universitet blir Vasili Hauryliuk. Han prisas för sin forskning om proteintillverkning.

Vasili Hauryliuk arbetar sedan 2013 som forskare och gruppledare vid Institutionen för Molekylärbiologi och är anknuten som forskare till MIMS, Molecular Infection Medicine Sweden. Hans forskning har lett till ökad förståelse för hur ribosom-associerad proteintillverkning sker i olika organismer, inklusive bakterier, vilket i framtiden kan leda till bättre verktyg för att motverka antibiotikaresistens.

Vasili Hauryliuk har publicerat sin forskning som senior författare i ett flertal internationellt ledande tidskrifter, som ofta citeras av andra ledande forskare. Han har tidigare erhållit prestigefyllda priser i Sverige, såsom mottagare av 2014 års Söderbergspris, men även utomlands. Han har även erhållit stora lokala, nationella och internationella forskningsanslag som huvudsökande från bland annat EU och Vetenskapsrådet, och inbjuds ofta som huvudföreläsare vid internationella konferenser.

Pristagaren är även framgångsrik som handledare av doktorander och postdocs, och leder för närvarande en forskargrupp om ca tio personer. Han utsågs till docent 2015.

Skeppsredare Eric K. Fernströms pris till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare ges varje år till unga forskare på var och en av de sex medicinska fakulteterna i Sverige. I Umeå utses pristagaren av en särskild kommitté vid Medicinska fakulteten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093