23948sdkhjf

Kinesisk miljardaffär för Stockholmsbolag

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas har ingått ett licensavtal med Everest Medicines för att utveckla bolagets njurläkemedel. Avtalet är värt drygt 1 miljard kronor.

Det Stockholmsbaserade specialistläkemedelsbolaget Callitidas therapeutics har tecknat ett licensavtal rörande utveckling och kommersialisering av bolagets ledande kandidat Nefecon. Avtalet gäller kinesiska regionen och Singapore för den kroniska autoimmuna njursjukdomen IgA-nefropati, IgAN.

Enligt avtalet får Calliditas till att börja med en ersättning på 15 miljoner dollar, cirka 140 miljoner kronor, när avtalet signeras, samt framtida delbetalningar kopplade till fördefinierade milstolpar under den fortsatta utvecklingen, regulatoriska processen och kommersialiseringen på upp till ytterligare 106 miljoner dollar, cirka 1,0 miljard kronor, inklusive en option värd upp till 20 miljoner dollar, cirka 190 miljoner kronor, för utveckling av Nefecon inom andra potentiella indikationer. Everest Medicines kommer även att betala royaltyersättning på försäljning.

Calliditas driver för närvarande en registreringsgrundande, global klinisk fas 3-studie med Nefecon för behandling av patienter med IgAN. Avtalet som nu tecknats ger Everest Medicines exklusiva rättigheter att utveckla och kommersialisera Nefecon i Kina, Hongkong, Macau, Taiwan och Singapore och kan, beroende på resultatet av diskussionerna med tillsynsmyndigheterna, leda till att kinesiska studiecentra inkluderas i den pågående registreringsgrundande studien, med målet att få accelererat registreringsgodkännande på den kinesiska marknaden. Efter potentiella registreringsgodkännanden kommer Everest Medicines att ansvara för kommersialiseringen av Nefecon i de relevanta områdena.

– Vi är glada att ingå detta partnerskap med Everest Medicines för att utöka Nefecons marknadsräckvidd till Kina, där det finns ett enormt medicinskt behov för denna stora patientpopulation. Vi ser fram emot att arbeta i nära samarbete med Everest Medicines för att se till att IgAN-patienter så snabbt som möjligt får tillgång till Nefecons innovativa metod, som har visat sig vara mycket lovande i vår stora fas 2b-studie, säger Renée Aguiar-Lucander, vd, Calliditas i ett pressmeddelande.

Medan IgAN är en särläkemedelssjukdom i USA och Europa är prevalensen mycket högre i Kina. IgAN är den vanligaste primära glomerulonefriten och står för cirka 40% av de primära glomerulära sjukdomarna i Kina. Kina är världens största marknad när det gäller antalet IgAN-patienter, vilket skapar betydande ekonomiska och sociala konsekvenser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11