23948sdkhjf

Positivt från Immunicum

Bolagets fas I/II-studie för den ledande läkemedelskandidaten visar fina resultat. "Ett betydande framsteg", säger den huvudansvariga prövaren.

Immunicum rapporterar slutförandet av och positiva resultat från den kliniska fas I/II-studie i vilken säkerhet och tolerans för bolagets ledande läkemedelskandidat, ilixadencel, i kombination med tyrosinkinashämmare undersökts hos sex patienter med gastrointestinala stromacellstumörer. Dessutom visade analysen av de sekundära kliniska effektmåtten tecken på klinisk nytta hos två patienter som uppvisade partiell respons på behandlingen.

– Även om studien genomfördes i en liten patientgrupp är det viktigt att notera att alla patienter befann sig i ett långt framskridet skede av sjukdomen, vilket innebär att både säkerhetsdata och signalerna på klinisk respons är uppmuntrande. Det stödjer en fortsatt utvärdering av ilixadencels roll i behandlingen av solida tumörer och bidrar till att öka den datamängd som vi samlar in i vårt kliniska utvecklingsprogram i år, säger Peter Suenaert, CMO på Immunicum.

Fas I/II-studien är en öppen studie som utförs vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Den utvärderar ilixadencels säkerhet och effekt hos patienter med GIST som inte går att operera eller är metastaserad och som uppvisar tumörprogression under pågående andra, tredje eller fjärde linjens behandling med tyrosinkinashämmare. Sammanlagt rekryterades sex patienter. Patienterna behandlades med två intratumorala doser av ilixadencel under pågående behandling med tyrosinkinashämmare, som fortgick i minst tre månader.

Ilixadencel uppfyllde det primära effektmåttet säkerhet, utan livshotande behandlingsrelaterade biverkningar och utan tecken på autoimmunitet. Det sekundära effektmåttet utvärderades primärt avseende tumörtillväxt. Det mest positiva utfallet sågs hos två patienter där tumörtillväxten avstannade och partiellt gick i regress under tre respektive sex månader.

– Vid en sjukdom med begränsade behandlingsalternativ är det ett betydande framsteg att se en partiell respons hos två av sex GIST-patienter i långt framskridet skede, eftersom sjukdomen vid det här stadiet har utvecklat resistens mot standardbehandling med tyrosinkinashämmare, säger den huvudansvariga prövaren Robert Bränström, MD och docent vid Karolinska Universitetssjukhuset.

GIST är den vanligaste formen av sarkom och är i hög grad resistent mot konventionell strålbehandling och cellgiftsbehandling.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156