23948sdkhjf

Upprört när Sobi storvarslar

Chock och besvikelse är vad många medarbetare på läkemedelsföretaget Sobi i Stockholm känner efter beskedet att 90 forskartjänster försvinner. Nu går även Sveriges Ingenjörer in och stöttar Akademikerföreningen i förhandlingarna som startar den här veckan.

Företaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, meddelade den 12 juni att företaget inte längre ska bedriva tidig forskning. Istället väljer man att fokusera på utvecklingsprojekt i sen fas närmare färdiga produkter.

Samtidigt släpptes nyheten att Sobi tecknar ett avtal med det schweiziska biopharmabolaget Novimmune och förvärvar emapalumab, ett preparat som i USA har godkänts som läkemedel mot den allvarliga sjukdomen Hemofagocyterande lymfohistiocytos, HLH, som ger störningar i immunsystemet.

I praktiken innebär beslutet att Sobi får två kompetenscentrum: ett för hematologi (blodsjukdomar) i Sverige och ett för immunologi i Schweiz. Flera pågående forskningsprojekt som inte ligger inom det nya fokusområdet i Sverige kommer att avvecklas.

Sobi uppger att omorganisationen kommer att leda till en årlig besparing på mellan 200 och 300 miljoner kronor.

Emily Chamberlain, ordförande för Akademikerföreningen på Sobi säger till medlemstidningen Ingenjören att beskedet kom som en överraskning.

– Vi anade att det kunde komma en mindre nedskärning men inte total nedläggning av den tidiga forskningsverksamheten och de pågående projekten. Många är besvikna, vissa är arga och andra ledsna.

Facken informerades så sent som 4 juni, bara åtta dagar innan beslutet blev offentligt för alla anställda och allmänheten.

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare som startar den här veckan kommer bland annat att handla om möjligheterna till omplaceringar och villkor för de medarbetare som kommer att sägas upp.

Kristin Strandberg, ledamot i Akademikerföreningen och en av huvudförhandlarna, menar att nedläggningen också får konsekvenser för den framtida kompetensen i Sverige inom tidig forskning kring läkemedel.

– Den kompetens som finns samlad här på Sobi sprids nu för vinden och det är tråkigt att unik kunskap inte bevaras. Många har erfarenhet inom området sedan 80-talet.

Hon påpekar också att beslutet inte är i linje med den agenda som regeringen har för att främja tidig forskning inom life science.

Regeringen har utsett life science till ett av fem strategiska områden för Sverige och har uttalat att man vill ”skapa rätt förutsättningar för att Sverige ska bli ledande inom life science.” Det är också skälet till att regeringen nyligen tillsatte en samordnare på heltid för det life science-kontor som har uppdraget att ta fram förslag till en nationell life science-strategi.

Sobi är det andra läkemedelsföretaget i Sverige som det senaste året varslat om uppsägningar i samband med neddragningar av forskningsverksamhet. Medivir varslade 60 personer om uppsägning hösten 2018.

Kristin Strandberg på Sobi säger att arbetsmarknaden för de som kommer att tvingas att lämna företaget är blandad.

– Den varierar beroende på vad man har för tjänst och kompetens. Vissa kommer sannolikt ha lättare att hitta nya jobb än andra och för en del är chanserna bättre på mindre företag, för andra på större bolag.

Denna artikel publicerades först på Ingenjören - medlemstidningen för Sveriges ingenjörer och publicerar här i sin helhet efter överenskommelse.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.334