23948sdkhjf

Positiva data för Cantargia

Bioteknikbolaget meddelar positiva preklindata för kandidaten CAN04 i urinblåsecancer.

Cantargia meddelar nya positiva prekliniska data som innebär ytterligare en ny utvecklingsmöjlighet för bolagets antikropp CAN04. Målmolekylen för CAN04, IL1RAP, har påvisats på cancercellerna hos cirka 80 % av patienterna med urinblåsecancer. Dessutom dokumenterades en uttalad och statistiskt signifikant monoterapi-effekt i en in vivo-modell av sjukdomen. Baserat på dagens behandlingsstrategier för urinblåsecancer har den här sjukdomen flera framtida möjligheter för kandidaten.

Nya data har genererats med hjälp av immunhistokemi i tumörprover från 15 patienter. Målmolekylen återfanns i tumörens mikromiljö i samtliga prover och cirka 80 % av patienterna hade IL1RAP-positiva cancerceller. Antitumör-aktivitet har tidigare dokumenterats med CAN04 i till exempel NSCLC modeller i möss som saknar ett funktionellt immunförsvar.

Lokal behandling av urinblåsecancer med immunterapi är en möjlighet för CAN04 och en andra möjlighet är baserad på att cellgiftskombinationen cisplatin och gemcitabin ofta används för att behandla sjukdomen. Bolaget har prekliniska data som visar en synergi mellan CAN04 och denna behandlingsregim. Synergin observeras både som en ökad antitumöreffekt och minskade biverkningar från cellgifterna. Den pågående kliniska studien CANFOUR undersöker CAN04 med denna kombination. När säkerhetsdata är tillgängliga, kan den här kombinationen undersökas i andra cancerformer.

– Cantargias nuvarande fokus för CAN04 är NSCLC och PDAC. När det programmet avancerat, så finns möjligheter and utöka utvecklingen till fler cancerformer. Urinblåsecancer har blivit en uppenbar sjukdom att undersöka i framtiden, säger Göran Forsberg, vd på Cantargia i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156