LabDays: ”Det är en ganska mörk bild jag pekar ut nu”
Idag torsdag avslutades det internationella seminariet Lab & Diagnostics of the Future, som anordnades av Life Science Sweden med Kemivärlden under mötet Lab Days Stockholm. Det bjöd på 14 presentationer fördelade över två halvdagar.
Seminariet inleddes av Peter Simonsbacka, ordförande för Swedish Labtech, som berättade om branschorganisationens arbete.
Guilia Gaudenzi från Institutionen för folkhälsovetenskap gav en översikt över point of care-diagnostik inom global hälsa. Ett av de problem som hon pekade ut var att budgeten för utveckling av ny diagnostik är väldigt liten till skillnad från exempelvis framtagande av nya läkemedel.
– Det finns mycket bra diagnostik men gapet mellan innovation och tillgång är jättestort. Så även om tekniken finns betyder inte det att vi lyckas rädda liv. Det är en ganska mörk bild jag pekar ut nu, konstaterade Guilia Gaudenzi.
Hon följdes av Kushagr Punyani, vd för Lundabaserade Spermosens, som utvecklar en ny teknik för att diagnosticera manlig infertilitet. Han påpekade att forskningen kring infertilitet främst har fokuserat på kvinnan. Det har inneburit att vården ofta inte kan reda ut vad den ofrivilliga barnlösheten beror på.
– 15 procent av alla har problem med infertilitet och 50 procent av dessa fall är män. Vi ser att spermiekoncentrationen stadigt minskar och vi vet att det gått ner 50 procent sedan 1970-talet, sade han.
Tanken med företagets instrument är att kunna mäta om spermier kan binda till en äggcell eller inte. Förhoppningen är att det kan leda till bättre fertilitetsbehandlingar samt till att färre kvinnor får genomgå jobbiga hormonbehandlingar i onödan.
– Intresset är stort från sjukvården eftersom kostnaderna är så höga i dag. Tre försök med IVF, kostar 5 000 -10 000 euro per patient för 2-3 cykler och det finns ingen garanti att det kommer att bli framgångsrikt. Intresset för att hitta en billigare metod är stor.
På plats under seminariet var även Brian DellaValle, vd samt medgrundare för danska GLX Analytix, som arbetar med glycocalyx, en struktur som företaget hoppas ska kunna bli en bra biomarkör för att diagnosticera och följa upp behandlingen av olika neurodegenerativa sjukdomar, bland annat alzheimer, parkinson och multipel skleros.
Lech Ignatowicz, vd och medgrundare till Biopromic, berättade om företagets arbete med att utveckla ett nytt ultrakänsligt point of care-test för att diagnosticera tuberkulos.
Under seminariet bjöd Andreas Matussek på en inblick i vad som försiggår vid Karolinska Universitetslaboratoriet, där han är chef. Hans presentation följdes av Hassan Foroughi, senior bioinformatiker, som berättade om arbetet med canceranalys vid Genomic Medicine Center Karolinska.
Dag 2 inleddes av Anna Ohlander, forskningschef, som berättade om företaget Capitainers utveckling av en ny teknik för insamling av torkat blod för analys. Analys av torkat blod används sedan 60-talet i bland annat PKU-tester av nyfödda men de har en nackdel: det går inte att veta hur stor provvolymen är. Det problemet försöker Capitainer lösa och företaget utvecklar ett mikrofluidikbaserat test där en patient ska kunna lämna blodprover genom ett stick i fingret, som sedan skickas in till ett labb med posten. Det ska lanseras i slutet av året och fokus ligger främst på monitorering av behandlingen av transplanterade patienter. I företagets pipeline finns även ett annat test som ska kunna filtrera ut plasman ur torkat blod.
Krzysztof Krawczyk, forskningschef på Lumito var på plats och berättade om företagets arbete med uppkonverterade nanopartiklar för bildtagning av vävnadsprover, som ska underlätta övergången till digitaliserad patologi. Han följdes av Mohamad Takwa som berättade om företagets utveckling av en teknik för att mäta mängden sköldkörtelhormon i blodet. Förhoppningen är att så småningom kunna lansera ett test där patienter med hypo- eller hypertyroidism själva kan använda metoden för att följa upp sin behandling.
Arocells vd Michael Brobjer var på plats för att berätta om företagets analys, där koncentrationen av proteinet tymidinkinas, TK1, i blodet mäts för att följa upp effekten av cancerbehandlingar.
Merike Leego, Innovationschef på EIT Health Scandinavia, berättade om organisationens finansiering av olika projekt. Ett av de projekt som fått stöd från dem är Stockholm 3, som utmynnade i en ny metod för att diagnosticera prostatacancer. Ola Steinberg, som ledde projektet, var på plats för att berätta om detta.
Den sista presentationen hölls av Moa Andresen Bergström, senior analytisk kemist vid Institutionen för Klinisk Kemi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon berättade om hur hennes grupp med inspiration av de analyser som genomförs vid rättsmedicinska undersökningar, har utvecklat en kvalitativ metod för sjukvården baserad på masspektrometri som kan visa vilka droger som en person har tagit. Analysen har en hög specificitet och visar förekomst av ett 80-tal olika substanser i saliven. Det finns dock utmaningar. Bland annat är tetrahydrocannabinol (THC), den huvudsakliga aktiva substansen i cannabis, svår att upptäcka. Kokain kan däremot detekteras en lång tid efter användningen.
En annan utmaning är de nya internetdroger som dyker upp då och då och gruppen försöker hela tiden hålla sin analys uppdaterad för att kunna detektera även det senaste.
Lab and Diagnostics of the Future arrangerades för första gången i år i samband med Lab Days Stockholm. Tanken är att det ska bli ett årligen återkommande event.