23948sdkhjf

Hallå där Anders Blanck

...som under sommaren tagit plats i den europeiska branschföreningen Efpias styrelse.

Vad innebär uppdrag som styrelseledamot i Efpia?

– Efpia är den europeiska branschföreningen för forskande läkemedelsföretag. Efpia är en federation, som består av såväl 39 ledande internationella läkemedelsföretag som 36 nationella branschföreningar. Styrelsens uppdrag är att besluta om Efpias strategiska prioriteringar, målsättningar och övergripande positioner i olika policyfrågor.

Från och med föreningsstämman i juni ingår jag nu i styrelsen som en av fyra representanter för de nationella branschföreningarna. Det är hedrande eftersom branschföreningarna tidigare inte haft plats i styrelsen, och det känns extra roligt då det är mina kollegor i de andra branschföreningarna som valt att nominera mig till uppdraget.

Vilka frågor kommer du att driva/lyfta?

– Min roll blir att representera de medelstora ländernas branschföreningar och lyfta fram de perspektiv som är unika för dessa länder. Sedan är det klart att jag har ett tydligt svenskt och nordiskt perspektiv på de olika policyfrågor som Efpia hanterar, och som till stor del handlar om de olika processer och initiativ som hanteras inom EU-ländernas samarbete. Frågor som jag kommer att lyfta särskilt är bland annat hur vi kan intensifiera arbetet kring antibiotikaresistens och behovet av nya antibiotika, och hur vi kan öka aktiviteten vad gäller miljöaspekterna av läkemedel. På båda dessa områden anser jag att Sverige har mycket kunskap och erfarenhet att dela med sig av i Europasamarbetet. Men det handlar också om hur vi kan förstärka innovationskraften i Europa och säkerställa att EU har höga ambitioner för både medicinsk forskning och patienternas tillgång till effektiva läkemedelsbehandlingar.

På vilket sätt är Efpia en viktig organisation för svensk life science?

– Efpia består av många av de största och viktigaste internationella forskande läkemedelsföretagen. Dessa företag investerar varje år i storleksordningen 1500 miljarder kronor i forskning och utveckling av nya läkemedel och de sysselsätter 5 miljoner anställda runt om i världen. Så det är klart att Efpias medlemmar och deras aktiviteter potentiellt har en väldigt stor påverkan på life science-klimatet och förutsättningarna också i Sverige. I Sverige har dessa företag idag drygt 11000 anställda och investeringarna i forskning och utveckling uppgår årligen till över 11 miljarder kronor. Men potentialen för oss i Sverige om vi kan attrahera en större del av de totala globala investeringarna är mycket stor.

Kan det få effekter på kliniska prövningar i Sverige att vi nu har en representant i Efpia?

– Även om det vore fantastiskt bra om så vore fallet, så måste jag nog tyvärr säga att det är att överdriva betydelsen av utnämningen till Efpias styrelse. Utnämningen ska nog ses mer som en hedersbetygelse för att Lif i Sverige under lång tid har arbetat systematiskt och målmedvetet med att stärka anseendet för läkemedelsbranschen både i Sverige och internationellt och att vi har stort förtroende från våra kollegor i andra länder. Sedan är de såklart också så att det är ett tecken på att vi i Sverige som nation gör mycket som är väldigt bra. I internationella sammanhang finns det ofta mycket att vara stolt över som representant för Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172