23948sdkhjf

Han tar plats i Lipums styrelse

Ledde utvecklingen av Lipums huvudkandidat på Scilifelab.

Den 3 mars, under en extra bolagsstämma, valdes Kristian Sandberg in som ny styrelseledamot i Umeåbaserade Lipum. I grunden är han docent i immunologi och han har bland annat arbetat i 20 år på Astrazeneca i olika positioner inom forskning och utveckling, främst med projektansvar. Han har erfarenhet av utvecklingen av olika typer av läkemedel, från koncept till klinisk fas II.

Kristian Sandberg forskar vid Karolinska Institutet och har haft olika uppdrag inom Stiftelsen för strategisk forskning. Sedan 2015 är han chef för läkemedelsutveckling vid Science for Life Laboratories, Scilifelab vid Uppsala universitet.

– Kristian ledde tidigare, i sin roll som chef vid Scilifelab, utvecklingen och optimeringen av Lipums kandidatläkemedel, berättar Lipums ordförande Ulf Björklund i ett pressmeddelande.

Sandberg sitter i styrelsen för Toleranzia och är medgrundare och styrelseledamot i Pharmaprecision.

Lipum utvecklar en behandling mot autoinflammatoriska sjukdomar. Behandlingen består av en monoklonal antikropp, Sol-116, som binder till proteinet gallsaltstimulerat lipas, BSSL, och på så vis ska blockera dess proinflammatoriska aktivitet. Antikroppens effekt har utvärderats i olika prekliniska in vivo-studier. Planen är att inleda kliniska studier år 2021.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079