23948sdkhjf

Världens snabbaste superdator kan hjälpa till att stoppa coronaviruset

IBM:s superdator har analyserat vilken läkemedelskomponent som skulle kunna vara effektiv i kampen mot att stoppa coronaviruset och i arbetet för att hitta ett vaccin, rapporterar CNN.

Superdatorn från IBM har ”en hjärna av artificiell intelligens” som i sin analys har identifierat 77 läkemedelskomponenter som skulle kunna vara effektiva mot att stoppa det nya coronaviruset, SARS-CoV-2, från att infektera cellerna. Det visar resultaten som presenteras i tidningen ChemRxiv av forskare från Oak Ridge National Laboratory som CNN rapporterar om. 

Summit, som superdatorn heter, kan göra 200 biljarder uträkningar per sekund. Det innebär att den är 1 miljon snabbare än den snabbaste laptopen på marknaden. Superdatorn har tidigare identifierat mönster i cellernas system som kan förutspå Alzheimers sjukdom. Den har även analyserat gener som är känsliga för opioidberoende och förutsäga väder baserat på klimatstimuleringar.

Viruset infekterar värdceller genom att injicera dem med en så kallad ”spets” av genetiskt material. Summits jobb är att hitta läkemedelskomponenter som kan binda till sig spetsen och potentiellt då stoppa spridningen.

Forskaren Micholas Smith skapade en modell av coronavirusets ”spets” baserat på studier publicerade i januari. Genom Summit simulerade han hur atomerna och partiklarna i det virala proteinet skulle reagera på olika föreningar.

Superdatorn analyserade över 8 000 föreningar som skulle kunna binda spetsen till virusets protein, vilket skulle kunna begränsa möjligheten att viruset sprider sig. Resultatet blev att Summit identifierade 77 läkemedelskomponenter och rankade dem efter sannolikheten att de skulle binda sig till ”spetsen”.

Härnäst väntar ett nytt test där forskningsteamet kommer använda en medr exakt modell av coronavirusets ”spets” som kommer från studier som publicerats under mars månad.

Forskarna poängterar att superdatorn Summits egenskaper har en gräns. Den har identifierat sannolika komponenter, men experimentella studier behövs för att ta reda på vilka kemikalier som fungerar bäst.

– Våra resultat betyder inte att vi har hittat ett botemedel eller behandling mot coronavirus, sade Jeremy Smith, chef för University of Tennessee / Oak Ridge National Laboratory Center for Molecular Biophysics, i ett uttalande.

Forskningsresultaten kan dock komma till nytta i framtida studier för att hitta det mest effektiva sättet att komma fram till ett vaccin mot coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078