23948sdkhjf

Novavax utvecklar coronavaccin

| Av Sweden Bio | Tipsa redaktionen

Inom ett och ett halvt år kan ett vaccin mot det nya coronaviruset vara tillgängligt. Det har redan visat lovande resultat i djurstudier. – Vi har möjlighet att göra en stor insats för mänskligheten, det är klart att vi alla pressas i verksamheten att göra vårt yttersta, säger Gregory Glenn, på Novavax.

Det nya vaccinet mot coronaviruset, eller sars-CoV-2 som det heter, behöver inte utvecklas helt från början, det är därför det förhållandevis snart kan vara färdigt. Novavax, med verksamhet i Sverige och USA, har använt sina befintliga teknologiplattformar och har därför ett försprång. Den nya vaccinkandidaten liknar tidigare framtagna kandidater mot sars, mers och ebola som företaget har i sin portfölj. Det unika med Novavax vaccin är kombinationen av ett nano-partikulärt protein (vaccin-antigen) tillsammans med den i Sverige producerade förbättringssubstansen Matrix-M, ett ämne som i vaccin kallas för adjuvans.

– Det svensk-tillverkade adjuvanset är helt avgörande för att vaccinet ska ge ett effektivt skydd mot Covid-19, säger Gregory Glenn, chef för forskning och utveckling på Novavax i USA.

Det började för sju år sedan när Uppsalabaserade Isconova köptes upp av den amerikanska vaccintillverkaren Novavax. Bolaget hade startats av forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som hade utvecklat ett nytt vaccinadjuvans baserat på immunstimulerande saponiner. Uppsalaföretagets adjuvans kan förlänga ett vaccins verkningstid och möjliggöra att vaccin kan ges i lägre dos.

Läs också: Intervju: Vill dämpa lunginflammationen vid covid-19

– Novavax har adjuvans för både humana och veterinära produkter. Ett av våra saponin-baserade adjuvans har sedan länge använts kommersiellt i vaccin mot hästinfluensa. Samma produktplattform används också i flera vaccinkandidater som utvecklas inom koncernen, så vi vet att det fungerar, säger Jenny Reimer, disputerad immunolog och Alliance manager på den svenska delen av Novavax.

Vaccinet som helhet tillverkas i USA. När genomet for SARS-CoV-2 publicerades i början av året tog Novavax utvalda gener och uttryckte dessa antigen (protein) i cellkultur. Dessa antigen blandas sedan med adjuvans till färdigt vaccin.

Då proteinet hos sars-CoV-2 liknar proteiner hos andra coronavirus kan bolaget använda samma tillverkningsprocesser som använts för utveckling av vaccin mot sars och mers. Till skillnad från vacciner mot mässling eller röda hund, som är vacciner baserade på levande (försvagade) virus, är Novavax vacciner endast baserade på framrenade proteiner. Detta ger mildare biverkningar, men eventuella biverkningar måste ändå utvärderas noga. Exakt dos och hur vaccinet ska ges, för att få bästa effekt, måste också testas fram på människa.

Hur lång tid tar det här?

– Normalt tar det 8-10 år från idé till färdigt vaccin, men i det här fallet går det förstås inte att vänta så länge. Nu måste varje steg som tas ske snabbare. Kanske kan vi klara det redan inom 12 till 18 månader. Nu måste vaccinkandidaten först provas i människa. I bästa fall kan vi göra det under försommaren. Blir det en andra våg av smittspridning är vår målsättning att ha ett vaccin tillgängligt då, fortsätter Gregory Glenn.

Saknas pengar?

– Ja, det är klart, utveckling av vacciner är kostsamt. För ett mindre bolag är det svårt ta fulla kostnader då man inte vet hur marknaden ser ut när vaccinet är färdigt.

Hur gör ni nu?

– Vi har fått inledande ekonomiskt stöd från CEPI (The Coalition for Epidemic Preparedness Innovation), men som alltid när det rör vacciner mot nya infektionssjukdomar som till exempel ebola krävs det också att efterfrågan från olika nationer säkras.

Kan ni vara säkra på att vaccinet fungerar?

– Vi är det till 99 procent, jag har haft förmånen att se hur vaccin utvecklas, används och sedan förändrar allt. Det är som ett mirakel, svåra sjukdomar som bara försvinner, säger Gregory Glenn.

– I detta fall är det viktigast att människor ska slippa bli svårt sjuka och hamna på sjukhus.

Hur väl förberedda är USA på nya och smittsamma virus?

– Vi har förberett oss, men jag tycker absolut att man ska se den rådande situationen som en utvärdering av vår beredskap. Exempelvis har CDC här i USA tänkt på hur vaccin skall kunna ges till många, de har olika vaccin på lager och de har planerat för åtgärder kring hur smitta ska kunna minskas och begränsas. Vi är förberedda.

Novavax är ett av 30-talet företag i Sverige som jobbar mot infektionssjukdomar, visar branschorganisationen Sweden Bios ännu opublicerade kartläggning.

Kan Sverige spela en roll i kampen mot corona?

– Ja, att vi har så förhållandevis många företag bara inom det här området är bevis på vilken innovationsmotor vi har. Många engagerar sig i bekämpningen av corona nu, men vi får inte heller glömma att vi har en lovande pipeline framåt med projekt inom alla områden, inte minst cancer. Både närheten till akademin och att vi kan nyttja globala samarbeten är tydligt. Novavax är ett utmärkt exempel på detta, säger Helena Strigård, vd för branschorganisationen Sweden Bio.

Mer om: Corona | Novavax | Sweden Bio
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nytt blodprov kan upptäcka 50 olika cancersjukdomar

Jobb & Karriär
Lif stärker upp inom hållbarhet

Cellink producerar handsprit till Socialstyrelsen

Flera företag inom life science har under rådande coronakris ställt om sina produktioner för att kunna leverera sjukvårdsmateriel till hälso- och sjukvården. Cellink AB är en av de företagen som nu fått en order från Socialstyrelsen värd 5 miljoner kronor.

Kommunerna larmar: Akut brist på skyddsmateriel

Intervju: Vill dämpa lunginflammationen vid covid-19

Synact hoppas på fas II-studier med huvudkandidaten AP1189 för behandling av lunginflammation i samband med coronainfektion.

Läkemedel för lupussjuka på väg att ta slut

Trots bristande evidens förskrivs läkemedel med hydroxychloroquine till covid-19-patienter runt om i världen. Nu rapporterar The Guardian att substansen, som är livsnödvändig för personer med olika lupussjukdomar, håller på att ta slut i flera länder.

Nyhetsbrev

Covid-19-patienter kan få plasma från tillfrisknade

Behandlingsalternativen för patienter med svår covid-19 är få. Nu överväger svenska läkare att starta en klinisk studie med plasma från tillfrisknande personer, rapporterar Läkemedelsvärlden.

Arkiv

Nyupptäckt resistensgen kan hota kraftfull antibiotika

Svenskt biotech-företag hjälper danska forskare med coronavaccin

Bioteknikföretaget Attana reste under särskilda restriktioner in i Köpenhamn under veckan för att hjälpa danska forskare att starta nya experiment på väg mot ett vaccin mot covid-19.

Apoteksgruppen Karlshamn är Årets Franchisetagare

Nya regler underlättar för framställning av desinfektionsmedel

Folkhälsomyndigheten tar hjälp av näringslivet för att öka testkapaciteten av covid-19

WHO startar insamling för covid-19

Intervju: ”Vi har blivit ett mer moget bolag”

Xspray Pharma byter börslista – ”Skulle kunna ta runt halva marknaden på bara ett par veckor”

EU kan skjuta upp nya regler för medicinteknik

Vaccination mot pneumokocker eller influensa skyddar inte mot covid-19

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att vaccination mot varken influensa eller pneumokocker skyddar mot lunginflammation orsakad av sjukdomen covid-19.

”Den viktigaste milstolpen hittills”

Lunds universitet forskar om coronavirus i luften

Toleranzia får 2 miljoner kronor från Vinnova

Novavax utvecklar coronavaccin

Inom ett och ett halvt år kan ett vaccin mot det nya coronaviruset vara tillgängligt. Det har redan visat lovande resultat i djurstudier. – Vi har möjlighet att göra en stor insats för mänskligheten, det är klart att vi alla pressas i verksamheten att göra vårt yttersta, säger Gregory Glenn, på Novavax.

Lunds universitet hoppas att AI kan underlätta för patologer

Cobra Biologics ska framställa coronavaccin i Matfors

Cobra Biologics är ett av få företag i världen som kan framställa DNA-plasmider i större skala. Nu arbetar fabriken i Matfors tillsammans med Karolinska Institutets covid-19-grupp för att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset.

3

Medicinhistoriker: "Vänta med karantän"

Flera länder sätter sin befolkning i karantän och samtidigt får svenska regeringen kritik för sin mer återhållsamma linje. Det finns dock både hälsomässiga och samhällsekonomiska skäl att vänta med en strikt karantän. – Karantänvapnet måste man vänta med till absolut rätt tillfälle. Då ska det vara en hård karantän där i princip ingen får gå ut opåkallat, säger medicinhistoriken Peter M Nilsson.

Två självtester för covid-19 stoppas

Studie: Typ 2-diabetes vanligare hos män med tidig pubertet

Astrazeneca donerar 9 miljoner ansiktsmasker

Studie: Linagliptin gav inga hjärt- eller njurskador hos äldre med typ 2-diabetes

Materielbristen förväntas bli värre under veckan

Forskare har hittat sätt att rensa kroppen på triglycerider

EU-kommissionen startar lager för medicinsk utrustning

Jobb & Karriär
Nya ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademin

Fortsatt brist på skyddsmaterial – andningsmasker på väg

Hård kritik mot Varuförsörjningsnämnden

Socialstyrelsen ska styra upp fler intensivvårdsplatser

Förändringar i cellernas nedbrytningscentraler kan leda till cancer

Vitalis flyttas till sommaren

Se alla Medlemsnytt

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Milmed, en effektiv utmanare till Antihistaminer

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Live demo of ZEISS LSM 980 with Airyscan 2 in Malmö

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

ZEISS Hour Seminar

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Workshop | Live Cell Imaging in Superresolution Mode

Cognate BioServices announces acquisition of Cobra Biologics

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

Mätteknik för vakuum i ny tappning

ZEISS Two-hour Seminar

ZEISS One-hour Seminar

Learn how you can benefit from ZEISS LSM 900 in less than an hour!

One-hour Seminar

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Sänd till en kollega

0.109