23948sdkhjf

Intervju: ”Vi har blivit ett mer moget bolag”

Xspray Pharma byter börslista – ”Skulle kunna ta runt halva marknaden på bara ett par veckor”

Idag byter produktutvecklingsbolaget Xspray Pharma börslista från Nasdaq First North Growth Market till Nasdaq Stockholm huvudmarknad.

– Vår första produkt närmar sig marknaden och vi har blivit ett mer moget bolag. Huvudlistan gör oss synliga och åtkomliga för en större grupp institutionella investerare, säger Per Andersson, vd Xspray Pharma.

Den produkt som han talar om är Hynap-Dasa, där företagets drug delivery-teknik använts för att ta fram en amorf generisk version av Bristol-Myers Squibbs, BMS, särläkemedel Sprycel. Den aktiva substansen i Sprycel är dasatinib, en proteinkinashämmare som används för behandling av cancersjukdomen kronisk myeloisk leukemi, KML. I Sprycel förekommer dasatinib i kristallin form.

Tidigare i mars meddelade Xspray att företagets produktionspartner Nerpharma fick godkänt från den italienska läkemedelsmyndigheten AIFA för tillverkning av Hynap-Dasa för en bioekvivalensstudie, där Xsprays version ska jämföras med originalet på friska frivilliga försökspersoner. Denna studie ska ligga till grund för en ansökan om marknadsgodkännande på den amerikanska marknaden.

– Nu är alla tabletter klara och vi kan köra igång studien men osäkerheten på grund av coronaviruset har påverkat förutsättningarna för kliniska prövningar. Därför har vi sagt att vi inte startar vår kommande studie förrän vi är säkra på att den kan genomföras utan avbrott eller komplikationer. Nu följer vi utvecklingen vecka för vecka, säger Per Andersson.

Xsprays drug delivery-teknik går ut på att öka lösligheten hos olika proteinkinashämmare genom att utveckla en amorf form istället för en kristallin form av den aktiva substansen.

– Vi jobbar i en generisk miljö där de aktiva substanserna redan finns på marknaden i form av särläkemedel där det finns en bevisad effekt men ofta en låg löslighet som försvårar kroppens upptag av medicinen. Vi framställer en mer lättlöslig amorf form som kan konkurrera med originalet. Den stora marknadspotentialen baseras på att vi fokuserar på originalläkemedel som skyddas av ett sekundärpatent som ofta gäller en kristallin form.

Målsättningen är att marknadslansera innan det sista patentet för originalläkemedlet har gått ut.

– Vi vill lansera medan de har fortfarande har kvar sitt höga originalläkemedelspris. Då kan vi sänka priset med 30 procent och erfarenheter från ett tidigare liknande läkemedel, Gleevec, visar att vi då skulle kunna ta runt halva marknaden på bara ett par veckor. En tablett Sprycel på 100 milligram kostar 462 dollar i listpris i USA, och patienten tar en tablett om dagen vilket gör att produkten sålde för 12 miljarder kronor i USA 2019. Det finns gott om utrymme att sänka priset och ändå vara mycket lönsamma.

– När man gör generika, som Hynap-Dasa, så blir den utbytbar mot originalläkemedlet på apoteket och man kan snabbt ta över stora delar av marknaden, säger Per Andersson

Han tillägger att sekundärpatentet som skyddar dasatinib går ut år 2026,

– Det kan vara så att produktens pris är fortsatt högt ända fram till 2028. Det ger oss en bra kvarvarande marknadstid med förhöjt pris.

Vad händer när patenten gått ut?

– När patenten går ut så går prissänkningen för särläkemedel långsammare än för andra behandlingar, så vi förväntar oss en fortsatt bra inkomst.

För Hynap-Dasa är förväntningen att nå marknaden år 2021. Ytterligare två produkter är planerade att marknadslanseras under de närmaste tre åren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125