23948sdkhjf

Läkemedel för lupussjuka på väg att ta slut

Trots bristande evidens förskrivs läkemedel med hydroxiklorokin till covid-19-patienter runt om i världen. Nu rapporterar The Guardian att substansen, som är livsnödvändig för personer med olika lupussjukdomar, håller på att ta slut i flera länder.

Läkemedel med hydroxiklorokin är nödvändig och används av omkring 5 miljoner människor runt om i världen som lider av immunsjukdomarna systemisk lupus erythemaosus eller diskoid lupus erythemaosus. Men nu börjar hyllorna på apoteken i fler länder gapa tomma på det nödvändiga läkemedlet.

– Vi är enormt bekymrade i nuläget. Vi började få orosanmälningar från patienter för ungefär en vecka sedan, men det har snabbt ökat och blivit mer för varje dag som går, säger Paul Howard från organisationen Lupus UK, till The Guardian.

Orsaken kan bland annat härledas till en populistisk våg av påståenden om hydroxiklorokin verkningskraft på sjukdomen covid-19. Bland annat har USA:s president Donald Trump uttalat sig övertygande angående substansens förmåga att läka coronasjuka. Även Brasiliens president Jair Bolsonaro har deklarerat läkemedelssubstansen som ett botemedel. En australiensk affärsman har lovat att finansierat 1 miljon doser ”för att säkerställa att alla australiensare ska ha tillgång till läkemedlet så fort som möjligt”.

Faktum är att det saknas tillförlitlig och tillräcklig evidens för en indikation av hydroxiklorokin vid covid-19, skriver The Guardian. En liten Kinesisk studie har publicerats med goda resultat, men det är långt ifrån tillräckligt för att bevisa att det fungerar. Trots detta har man i både Italien och Frankrike börjat förskriva läkemedel med den aktiva substansen hydroxiklorokin till covid-19-patienter.

Nu rapporterar Storbritannien, Frankrike och Thailand att läkemedlet börjar ta slut.

– De lokala farmaceuterna har inte läkemedlet på lagret och de vet inte heller när de kan få in det, säger Paul Howard om situationen i Storbritannien.

Indien har stoppat exporten

I Indien har man satt stopp för all export av hydroxiklorokin, något som ställer till problem då landet sköter en stor del av tillverkningen av den aktiva substansen. Orsaken är att man vill försäkra sig om den inhemska tillgången och man har rekommenderat all sjukvårdspersonal att använda läkemedlet.

– Nationers nedstängning av export och import av läkemedel är allvarligt. Läkemedel tillverkas på relativt få platser och måste flyttas till andra platser. Den indirekta skadan kan bli värre än effekten av Covid-19, säger Nick White, professor i tropisk medicin vid Mahidol University i Thailand och vid University of Oxford, till The Guardian.

Av de 60 000 personer i Storbritannien med diagnostiserad lupus använder 90 procent hydroxiklorokin i sin grundbehandling. Läkemedlet används för att hindra immunsystemet för att skapa för många antikroppar som kan attackera kroppens olika organ.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141