23948sdkhjf

Kommunerna larmar: Akut brist på skyddsmateriel

SVT Nyheter har tagit del av den senaste rapporten från Sveriges Länsstyrelser där flera kommuner vittnar om akuta brister av skyddsmateriel för vård av covid-19-patienter.

I flera kommuner har bristen på skyddsmateriel blivit akut, enligt en rapport från den 27 mars som SVT Nyheter tagit del av.

När SVT begärde ut en förteckning visade det sig att det finns ett mycket stort behov av skyddsmateriel. Generellt för alla län är följande: ”Akut materialbrist på skyddsutrustning i kommuner (har ökat akut) och regioner (handsprit, munskydd och visir)”. 

Kommentarer från kommunerna:

”Inga visir i dagsläget, mycket få munskydd, enstaka skyddsglasögon”.
”Vi har för normal förbrukning i dagsläget, men inte för att kunna vårda flera coronasmittade”.
”Enormt stort behov av skyddsutrustning”.

Fler och fler kommuner rapporterar om personal eller boende som drabbats av covid-19. Bland annat har en hemjänstanställd i Sundsvall insjuknat, två personer som har hemtjänst i Växsjö har drabbats, i Piteå har en avdelning på ett särskilt boende för äldre isolerats. Dödsfall har rapporterats i bland annat Kristianstad.

Socialstyrelsen har i uppdrag av regeringen ansvar för samordningen av materialbehov för landets regioner. Kommunerna ska nu få hjälp av länsstyreslerna där de löpande ska sammanställa kommunernas ”lägesbilder” när det gäller coronasmittan och skicka en sammanfattning till regeringen.

Men arbetet har kommit olika långt runt om i landet. I Dalarna och Uppland är länsstyrelsens arbete redan i gång. Andra uppger att man väntar på ett tydligare besked från Socialstyrelsen och MSB om hur samordningen ska se ut, skriver SVT. 

I ett mejl SVT skriver länsstyrelsen i Södermanland: ”Vi inväntar ett förtydligande runt detta. Vi förbereder för att kunna ta del av detta och börja jobba med det”

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Svenskt i topp i rankning över mest efterlängtade läkemedlen 2023
Hon blir ny hälso- och sjukvårdschef på SKR
Neogap får tummen upp för att starta klinisk studie
Carolin Wiken är ny vd för Geelmuyden Kiese i Sverige
Eugen Steiner föreslås bli styrelseordförande i Bioarctic
KI-studie: CAR-T visade effekt mot äggstockscancer hos möss
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.157