23948sdkhjf

Orexo: ”Forskningsprojekt kan bli försenade av corona”

Coronakrisen har fått länder att ta till mer eller mindre hårda restriktioner som kraftigt påverkar företag i hela världen. För svenska företaget Orexo är det framförallt de kliniska studierna som påverkas.

Miljontals företag berörs av exportrestriktioner och andra försiktighetsåtgärder som införts av ett flertal länder runt om i världen som ett sätt att hantera coronakrisen. 

Life Science Sweden ställde frågan till Orexo om hur de påverkas. Orexo är ett av de största svenska biotechföretagen och utvecklar läkemedel framför allt läkemedel för behandling av missbruk och beroende. Hittills har företaget fått fyra läkemedel godkända.

I likhet med många andra företag har Orexo fått anpassa verksamheten för rådande restriktioner i olika länder. Bland annat kan mötesrestriktioner, om max antal personer som får träffas, påverka de kliniska studierna i Storbrittannien där endast två personer får mötas åt gången. 

– Det som direkt påverkas är forsknings- och utvecklingsdelen. Det är svårt att genomföra kliniska studier och när vi tittar på våra utvecklingsprojekt är det väldigt många partners som i andra länder har betydligt tuffare restriktioner än i Sverige. Därför kan några av våra kliniska forskningsprojekt bli försenade, men det är för tidigt att säga om det påverkar tidslinan till lansering, säger Nikolaj Sørensen.

Företagets produktionsdel utförs i USA och har i nuläget inte påverkats av landets omständigheter. En av orsakerna kan vara Orexo:s lager med API:er och andra nödvändiga substanser som räcker för produktion i minst sex månader framöver. 

– Även om det fortsätter in på hösten så ser vi ingen risk med vår tillverkning eller med våra leveranser. Men det är också en leveranskedja där man behöver förpackningar, lagerpersonal, så i kedjan kan det uppstå problem om det är mycket sjukskrivningar.

Personal i USA drabbade av covd-19

Tidigt i mars månad började anställda på Orexo arbeta hemifrån. Det handlade både om tjänstemän på kontoret i Uppsala samt de inom försäljningsverksamheten i USA. 

Trots att USA är det värst drabbade landet i världen av coronaviruset med över 300 000 smittade är det endast ett fåtal anställda på Orexo som drabbats, men som i dag mår bra. 

– Det har inte påverkat försäljningen överhuvudtaget, men om det här skulle fortsätta in på hösten så tror jag att det skulle ha en mer negativ påverkan, säger Nikolaj Sørensen.

Ökad försäljning av opioidläkemedel

I USA är det offentlig information hur många recept som hanteras på varje apotek. På så vis har Orexo märkt av en ökning av uttag av läkemedel mot opioidmissbruk, enligt Nikolaj Sørensen.

– I USA har vi sett en ökning av försäljningen av läkemedel mot opioidmissbruk de senaste veckorna. Det är sannolikt en konsekvens av att folk börjat hamstra läkemedel. Blir isoleringen för långvarig ser vi en risk för en minskning av antalet nya patienter med missbruksproblem samtidigt vet vi att i tider av oro och ekonomiska svårigheter så ökar missbruksproblemen och därmed behovet för Orexos produkter på lång sikt.

”Dystopiskt framtidsscenario”

Nikolaj Sørensen tror att den kollektiva erfarenheten av coronapandemin blir vikten av krisberedskap. Och det faktum att vissa saker är svåra att gardera sig för.

– Det är som ett dystopiskt framtidsscenario. Den viktigaste lärdomen för oss och alla andra är att saker kan hända som vi inte hade kunnat föreställa oss, därför är det värdefullt att veta hur man ska agera i krissituationer.

Hur påverkas du som arbetar inom biotech eller läkemedelsindustri av coronakrisen och hur påverkas ditt företag? Hör av dig till Life Science Swedens redaktion och berätta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.36