23948sdkhjf

Första resultaten för nygammalt läkemedel mot covid-19

I en ny studie förbättrades tillståndet för 68 procent av patienter med allvarlig covid-19 när de fick läkemedlet remdesivir. Men studien har flera svagheter och resultaten kan endast betraktas som en indikation.

Läkemedlet remdesivir utvecklades ursprungligen mot ebola, men blev aldrig godkänt och som Life Science Sweden har skrivit om flera gånger tidigare är det nu ett av de läkemedel som man hoppas mest på som behandling mot covid-19.

Under fredagen publicerade New England Journal of Medicine en studie med 53 deltagare från olika länder som alla hade svår infektion med det nya coronaviruset. När patienterna följdes upp, i median i 18 dagar, var det 36 patienter som uppvisade klinisk förbättring, 25 patienter av dessa så pass att de kunde bli utskrivna. Sju patienter avled.

Då studien saknar kontrollgrupp är det svårt att säga vilken nytta behandlingen gjort, men studieförfattarna anser ändå att de data som de nu publicerat är de bästa som finns tillgängliga i väntan på resultat från större studier.

Det pågår flera randomiserade och kontrollerade studier med remdesivir och med andra läkemedelssubstanser mot covid-19 och resultat från dessa väntas i en snar framtid. Först när de resultaten offentliggörs så kommer bilden av om några av läkemedelssubstanserna fungerar att klarna.

Studien som nu publicerats är sponsrad av Gilead som tillverkar remdesivir.

Läs studien:

New England Journal of Medicine, publicerad online 10 april 2020, Compassionate Use of Remdesivir for Patients with Severe Covid-19. DOI: 10.1056/NEJMoa2007016

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078