23948sdkhjf

Anders Blanck: Coronakrisens lösning är global

| Av Anders Blanck | Tipsa redaktionen

Det är inte läkemedelsproduktion som är det stora problemet under coronakrisen. Den verkliga utmaningen ligger i att få fram läkemedel hela vägen till de patienter som behöver behandling, skriver Anders Blanck, vd Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Eftersom vår omvärld nu förändras per dag, nästan per timme, är det kanske bäst att jag börjar med att klargöra att min lägesbild gäller när detta skrivs, i mitten av april. För det är just detta som är så skrämmande med coronapandemin – ingen vet hur utvecklingen ser ut ens några veckor eller en månad framåt, ingen vet när världen kan återgå till något slags normalläge, inget vet vilka de långsiktiga effekterna kommer att bli för hela vårt samhälle.

Läs också: Studie: Tidigare förkylning kan ha skyddat mot covid-19

Pandemin har förstås haft enorm påverkan på läkemedelsbranschen. I kontrast mot företag i många andra branscher går läkemedelsföretagen just nu för högvarv. Forskning och utveckling pågår kring helt nya vacciner och läkemedel mot coronaviruset, och kliniska studier genomförs tillsammans med intensivsjukvården för att få besked om vissa läkemedel som tagits fram mot andra sjukdomar också kan hjälpa patienter som är svårt sjuka i covid-19. Samtidigt tillverkar läkemedelsföretagen precis som vanligt alla andra tusentals läkemedel som patienter dagligen behöver mot sina sjukdomar.

Full fart i produktionen för att möta de ökade vårdbehoven, och massor av forskning kring nya läkemedel och vacciner – då borde väl allt vara toppen för läkemedelsbranschen? Men nej, så är det förstås inte. Just nu är påfrestningarna på hela systemet större än någonsin.

När coronaviruset började sprida sig och efterfrågan på många intensivvårdsläkemedel ökade ställde läkemedelsföretag om sina tillverkningsanläggningar för att anpassa och öka produktionen. Men trots att företagen prioriterat framförallt läkemedel som är kritiskt nödvändiga för intensivsjukvården och ökat produktionen finns risk för tillfälliga brister eftersom pandemin slagit hårt mot många länder samtidigt.

Men det är inte läkemedelsproduktionen som är det stora problemet. Den verkliga utmaningen ligger i att få fram läkemedel hela vägen till de patienter som behöver behandling.

Under decennier har läkemedelsbranschen liksom andra branscher byggt upp ett helt globaliserat system. Forskning, utveckling, godkännandeprocesser, produktion och distribution – företagen är globala liksom alla processer från de första provrören till dess att en patient kan behandlas med ett godkänt läkemedel.

Men det vi ser i dag är tyvärr det motsatta. Exportförbud och andra restriktioner införs av vissa länder. Vi ser rena gangsterfasoner när hela flygplanslaster med kritiska leveranser till hälso- och sjukvården köps till överpriser ute på flygplatsplattan. Vi ser milslånga köer av lastbilar som inte släpps in från ett EU-land till ett annat. Vi ser EU-länder som inte är så hårt drabbade av pandemin men som köper kritiska läkemedel i kvantiteter som om de hade Italiens eller Spaniens situation. Vi ser att gränser stängs på ett sätt som äventyrar hela EU-samarbetet. Vi ser polis och militär som stoppar trafiken på Öresundsbron mot Danmark och på Svinesundsbron mot Norge.

När det gäller livsviktiga behov av läkemedel, skyddsmaterial och medicinteknik präglas lägesbilden i Europa idag tyvärr snarare av protektionism och nationalism, än av den solidaritet och det internationella samarbete som vi så väl behöver.

Men det finns åtminstone en motrörelse, och i täten går EU-kommissionen som under hela krisen haft ett konstruktivt och nära samarbete med företagen inom Life Science-sektorn. Varje vecka hålls digitala möten mellan branschorganisationerna inom Life Science och den inre kärnan av EU-ledningen för coronakrisen – EU-kommissionärerna för hälso- och sjukvård, inre marknad och för krishantering. Det är möten som syftar till att få en gemensam lägesbild, att identifiera hinder och hot, och att komma fram till såväl kloka som snabba lösningar.

För att inskärpa det snabba behovet av konkreta åtgärder mot protektionism skrev tio europeiska branschorganisationer inom Life Science nyligen ett brev ställt till handelsministrarna i de 27 EU-länderna, samt till EU-kommissionen. Medlemsländerna uppmanas bland annat att avlägsna alla hinder mot normal distribution av kritisk materiel till hälso- och sjukvården, och att upprätthålla samarbetet med för branschen viktiga länder utanför EU som Kina, Indien, USA och Malaysia.

I ett medicinskt nödläge är det naturligt att alla länder i första hand ser till de medicinska behoven hos den egna befolkningen. Men insikten måste öka om att den medicinska lösningen på detta nödläge är global. Jag hoppas därför att Sverige, med våra tunga traditioner inom internationellt samarbete, ska kroka arm med EU-kommissionen och gå i täten för att upprätthålla normala handelsförbindelser. Det behövs nu mer än någonsin.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

WHO startar kampanj på Twitter

På sociala medier har Världshälsoorganisationen, WHO, startat en kampanj för att få fler människor att bära ansiktsmask.

Jobb & karriär
Glycorex Transplantation rekryterar ny vd

Studie: Tidigare förkylning kan ha skyddat mot covid-19

Finans
”Läkemedlet ska vara klart bättre än det som finns idag”

Företag med inriktning mot precisionsmedicin står högt i kurs för venturekapitalbolaget Healthcap när de väljer hur de ska göra sina investeringar.

Stort intresse för taiwanesisk plattform om covid-19

En ny webbsida med experter och taiwanesiska företag har skapat internationellt intresse.

Keminyheter
Ny europeisk databas för produkter med farliga ämnen

Nyhetsbrev

Läkemedel mot reumatism kortade vårdtid för svårt covidsjuka

En studie från Karolinska pekar på positiva resultat för ett läkemedel mot ledgångsreumatism som testas mot covid-19. En tidigare studie från Roche kunde däremot inte fastställa statistiskt signifikant förbättring.

Arkiv

Innovation i komplexa miljöer

Trots forskningsmetodernas snabba utveckling komplexitets- och effektivitetsmässigt sker det mesta av den biologiska laboratorieforskningen på det gamla traditionella sättet: manuellt och en faktor i taget. För att kunna utvinna värdefull vetenskaplig kunskap på ett snabbare sätt krävs det en ny angreppsvinkel.

Studie: Munskydd av tyg effektivt mot virus

”Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd”, säger en av forskarna bakom studien.

Jobb & karriär
Ny kommunikationschef på Hansa

Katja Margell är ny Head of Corporate Communications på Hansa Biopharma.

Jobb & karriär
Ny vd på Medcap

Ryssland planerar massvaccinering i oktober

Hansa Biopharma går in i en ny fas

Lundaföretaget Hansa Biopharma har under sommaren fått tummen upp för sitt transplantationsläkemedel, gjort en nyemission och skrivit avtal med genteknikbolaget Sarepta.

Finans
Stor vinstökning för Astra Zeneca

Företagets koncernchef framhåller framgångar med cancerläkemedlet Tagrisso och diabetesläkemedlet Farxiga.

Jobb & karriär
Ny Nordamerikachef hos Calliditas

Gileads besked – så mycket kommer remdesivir kosta

Priset för att behandla en covid-19-patient med remdesvir landar på 21 800 kronor. – Det är lite lägre än vad jag trodde, säger Anders Sönnerborg till Life Science Sweden.

Keminyheter
Rötter och grenar blir vårdkläder

Jobb & karriär
Flera förändringar i Oncopeptides ledning

Rockad och nyrekrytering karaktäriserar bolagets tillsättning av ny vd samt forskningschef.

Regeringen tillsätter coronakommission

Finans
Lipigons nyemission övertecknad

Studie: Fler skulle kunna vara immuna mot covid-19

Preliminära resultat pekar på att fler kan vara immuna mot covid-19, även om de fått negativt antikroppssvar.

2

Krönika
Torgny Fornstedt: Analytisk kemi måste hitta tillbaka till sina rötter

Det behövs fler kunniga analytiska kemister både på universiteten och inom industrin, skriver Torgny Fornstedt i en krönika.

Keminyheter
Sverige vill ha en EU-gemensam kemikaliestrategi

Lovande resultat för oral terapi vid atopiskt eksem

Jobb & karriär
Mattias Bergqvist ny ledamot i Scandinavian CRO

Vitalis blir digital konferens

Selectimmune rekryterar ny vd

Tillväxtanalys ska bevaka life-science industrins utveckling

Vinnova stödjer KTH:s testkit för antikroppar mot covid-19

Jobb & karriär
Abigo nyanställer

Se alla Medlemsnytt

BLOG: Cobra Biologics Reveals New Brand Identity

How to Keep Your Microscope Clean

Cobra Biologics delivers plasmids for production of CG01

How to Keep Your Microscope Clean

Cobra signs supply agreement with AstraZeneca

Ny medarbetare till PharmaRelations i Norge

PharmaRelations stärker upp med ny konsultchef

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Sänd till en kollega

0.156