23948sdkhjf

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

För att skynda på forskningen kring coronaviruset ska Vetenskapsrådet, på uppdrag av regeringen, tillfälligt stärka verksamheten Kliniska studier Sverige.

Vetenskapsrådet finansierar och stödjer Kliniska studier Sverige som är ett samarbete mellan Sveriges sex samverkansregioner. Nu har de fått i uppdrag av regeringen att stärka upp och snabba på processen av kliniska studier om covid-19.

– Vi vill snabba på utveckling av läkemedel och vaccin så att de snabbare kan komma svenska patienter till del. Att kunna genomföra kliniska studier är en förutsättning för detta, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande. 

Uppdraget går bland annat ut på att inventera hälso- och sjukvårdens behov för att kunna starta eller delta i kliniska studier som involverar covid-19-patienter. Vetenskapsrådet får även i uppgift att sammanställa vilka kliniska studier som genomförs, både nationellt och inom EU, och löpande publicera informationen. 

– Här spelar våra skickliga läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal en central roll. Den kunskap de samlar på sig i sitt arbete under coronakrisen är avgörande för de kliniska studierna, säger socialminister Lena Hallengren

Senast den 31 mars 2021 ska uppdraget redovisas till regeringen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125